ODLAZAK BISKUPA

Sućut Plenkovića i Jandrokovića povodom Bogovićeve smrti, Milinović: ‘Vidio sam ga u bolnici...‘

Prvi gospićko-senjski biskup Mile Bogović preminuo je od posljedica bolesti covid-19
Mile Bogović
 Robert Fajt/Cropix

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti gospićko-senjskom biskupu mons. Zdenku Križiću u povodu smrti mons. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa u miru, koji je preminuo u subotu od posljedica covida-19.

- Preuzvišeni gospodine biskupe, sa žalošću sam primio vijest o smrti biskupa Mile Bogovića. Vama, svećenicima, redovnicima i svim vjernicima Gospićko-senjske biskupije, uime Hrvatskoga sabora i osobno izražavam najiskreniju sućut, navodi Jandroković.

Mons. Bogović je, podsjeća, postavio temelje i uvelike je zaslužan što je papa Ivan Pavao II. ustanovio Gospićko-senjsku biskupiju. - Kao vaš prvi biskup, u 16 godina biskupske službe, bio je postojan u vjeri i u pastirskom djelovanju, predani zagovornik najviših vrijednosti i jasnih načela, naglasio je.

Jandroković ističe kako je mons. Bogović i nakon umirovljenja "aktivno svjedočio vjeru prema Bogu i ljubav prema bližnjima i Domovini". - Ostat će zato u trajnom sjećanju ne samo vjernicima vaše biskupije nego i šire. S osjećajem tuge zbog njegovog ovozemaljskog odlaska, pridružujem vam se u molitvama, zahvaljujući mu na svemu što je činio, poručio je u brzojavu sućuti predsjednik Hrvatskog sabora.

Plenković: Svestrani intelektualac, jedan od prvih crkvenih povjesničara

Izraze sućuti mons. Križiću uputio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Preuzvišeni gospodine biskupe, sa žalošću sam primio vijest o smrti prvog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića. Pamtit ćemo ga po predanom i neumornom svećeničkom, profesorskom i biskupskom radu, navodi se u Plenkovićevom brzojavu.

- Biskup Bogović bio je svestrani intelektualac i vrstan poznavatelj povijesti područja koje danas pripada Gospićko-senjskoj biskupiji, ali i jedan od prvih crkvenih povjesničara. Svojim bogatim znanjem i iskustvom pridonio je i djelovanju Hrvatske biskupske konferencije pri kojoj je obnašao brojne dužnosti, navodi Plenković.

- Za vrijeme njegove biskupske službe izgrađena je Crkva hrvatskih mučenika na Udbini te su obnovljene brojne crkve širom najmlađe biskupije u Hrvatskoj. Uime Vlade, i moje osobno, molim Vas primite izraze duboke sućuti, poručio je na kraju Plenković.

Milinović: Svjedočio sam njegovim zadnjim danima u bolnici

Ličko-senjski župan Darko Milinović u priopćenju je naveo da je s tugom primio vijest o Bogovićevoj smrti.

- U prvim godinama njegovog rada imao sam tu čast sudjelovati u povijesnom projektu izgradnje Crkve hrvatskih mučenika koja ponosno i neizbrisivo stoji kao simbol stradanja hrvatskog naroda. Ali jednako tako imao sam, slobodno ću reći i privilegij biti svjedokom njegovih zadnjih dana boravka u gospićkoj bolnici kada sam biskupu kao i ostalim pacijentima pokazivao vježbe koje je potrebno raditi u takvim situacijama.

Prvog dana boravka u bolnici bio je vedar, pun humora kao što je bio cijeli svoj život. Krenuo sam hodnikom pitajući sestre u kojoj je sobi biskup Bogović, čuo je to i odgovorio ponovno u šali: 'Župane, ne traži zdravoga među bolesnima.' I te riječi oslikavaju njegov optimizam i nadu i u tim trenucima.

U svoje ime i u ime Ličko-senjske županije izražavam sućut obitelji, biskupu mons. mr. Zdenku Križiću, svim crkvenim službenicima i velikodostojnicima i neka nam naš biskup počiva u miru u svojoj Hrvatskoj koju je toliko volio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:34