MINISTAR POPUSTIO

Sucima znatno veće plaće od 1. srpnja, doznajemo o kojim se iznosima radi

Zašto su detalji dogovora o hitnom rastu sudačkih plaća obavijeni velom tajnosti?

Ilustracija

 Vladimir Dugandzic/Cropix

I dok sudski službenici s resornim Ministarstvom pravosuđa i uprave još uvijek vode pregovore o povećanju plaća, a pravosudni policajci i prosvjeduju, suci su se nakon bijelog štrajka ovog tjedna ipak uspjeli dogovoriti s Ministarstvom oko povećanja svojih plaća. Međutim, od srijede na večer, kad je dogovor postignut, njegovi detalji obavijeni su velom tajne. Koliko će točno rasti plaće sucima ne žele reći u Ministarstvu pravosuđe i uprave, a o preciznim brojkama ne žele ništa reći ni u Udruzi hrvatskih sudaca.

Valja pojasniti da se dogovor koje su suci i Ministarstvo u srijedu postigli, odnosi na hitni rast sudačkih plaća, odnosno jedan od tri koraka koji su suci u svojim zahtjevima iznijeli. Plaće bi im, prema dogovoru, trebale rasti već za srpanj, a svrha tog urgentnog rasta je bar djelomično kompenzirati inflaciju i višegodišnju stagnaciju sudačkih plaća.

Tajnoviti

Zašto su, međutim, detalji dogovora o hitnom rastu sudačkih plaća obavijeni velom tajnosti? Jasan odgovor na to pitanje nismo dobili, pa možemo samo spekulirati o razlozima. Jedan od najlogičnijih razloga za tajnovitost na koju su, kako se čini, i suci pristali, jest taj da Maleničino Ministarstvo iz taktičkih razloga ne želi otkrivati koliko je popustilo sucima sve dok traju razgovori s pravosudnim službenicima i drugim predstavnicima zaposlenih u državnim i javnim službama koji također traže veće plaće.

Međutim, Ministarstvu pravosuđa i uprave ne ostaje puno vremena za skrivanje detalja o rastu sudačkih plaća - da bi se povećanje počelo primjenjivati od 1. srpnja, izmjene Zakona o plaćama sudaca i ostalih pravosudnih dužnosnika moraju biti izglasane u lipnju.

Dogovoreno povećanje osnovica za obračun sudačkih plaća, kako neslužbeno doznajemo, ne iznosi 20 posto koliko su suci prije stupanja u bijeli štrajk tražili, ali će biti veća od 8 posto koliko je Ministarstvo u spomenutim zakonskim izmjenama predložilo. Prvostupanjski suci, koji su sada najlošije plaćeni i koji su pokrenuli i iznijeli bijeli štrajk, uspjeli su ostvariti glavninu svojih zahtjeva.

Iako im Ministarstvo nije prihvatilo zahtjev za urgentno povećanje mjesečne neto plaće od 600 eura, dogurali su, kako doznajemo, vrlo blizu traženome iznosu pa će neto plaća prvostupanjskog suca početnika od 1. srpnja ove godine iznositi oko 2000 eura.

image
Lucija Očko/Cropix

S druge strane, nezadovoljstvo ljudi iz zatvorskog sustava traje već dulje vrijeme, a kap koja je prelila čašu je nagrada članovima reprezentativnih sindikata koji će dobiti 50 eura veći regres od onih koji to nisu, poput članova Sindikata pravosudne policije Hrvatske (SPPH).

Zbog toga se u petak ispred Ministarstva pravosuđa i uprave okupilo više od stotinu pravosudnih policajaca u prosvjedu pod nazivom "I mi smo pravosuđe" u organizaciji SPPH te uz podršku brojnih drugih sindikata. Podršku su tako izrazili Carinski sindikat Hrvatske, Sindikat Porezne uprave Hrvatske, Sindikat policijskih službenika, Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama, Sindikat zaposlenika državne službe Hrvatske, Sindikat kriminalističke policije i Opći Sindikat MUP-a.

Kako nam je rekao Jelenko Krešo, predsjednik SPPH, od zahtjeva nemaju namjeru odustati.

Gola egzistencija

- Tražimo 15 posto povećanja koeficijenta za sve pravosudne policajce i službenike te otvaranje natječaja za najmanje 200 novih radnih mjesta pravosudnih policajaca. Ako to ne uspije, idemo u postupak mirenja i štrajk, a onda neka nam svima Bog pomogne. Ali, morate shvatiti da je ovo borba za golu egzistenciju. Godinama slušamo ista obećanja, da će se sve riješiti, a stanje je sve gore. Sada je stvarno dosta - kaže za Jutarnji.

Dođe li do štrajka, a u sindikatu se nadaju da će ih država uistinu saslušati pa da do tog scenarija ipak neće doći jer "neće biti dobro".

- Radit ćemo otprilike trideset posto od uobičajenog. Recimo, kolega će samo raditi svoj posao, neće više raditi za petoricu kao dosad. Zatvorenike nećemo izvoditi pred sudove, vjerojatno neće biti moguća ni organizacija posjeta zatvorenicima, vidjet ćemo koliko stignemo odraditi u razumnoj satnici, ali više se nećemo ubijati od posla - kaže.

- Rok je ponedjeljak! Kažu nam da danas ministra nema ovdje. Ne znamo gdje je. Ali, ako se do ponedjeljka ne sastane s nama, krećemo u mirenje i štrajk. Preživjeli smo puno teških situacija u zatvorima i kaznionicama, pobune... Dovoljna je jedna iskra da zapali požar, a taj požar u zatvorima onda neće moći riješiti ni interventna niti specijalna policija - poručili su prosvjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:17