PREGLED TJEDNA

Suci u olimpijskoj formi: Sanader nije kriv jer je uzeo premalo novca, a silovatelj dobio manju kaznu jer je bio branitelj

Kaotičnom tjednu pridonio i premijer Plenković insinuacijom da je oporba u dosluhu sa stranom silom

Sud smatra da je za djelo zlouporabe položaja i ovlasti nastupila zastara, budući da je Sanader primio proviziju od 3,6 milijuna kuna krajem 1994. godine

 /Hanza Media

Da nekadašnji predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader ipak nije ratni profiter, doznali smo u srijedu kada je Županijski sud u Zagrebu objavio nepravomoćnu presudu u aferi Hypo. Sud smatra da je za djelo zlouporabe položaja i ovlasti nastupila zastara, budući da je Sanader primio proviziju od 3,6 milijuna kuna krajem 1994. godine, za kredit koji je Hypo banka dala Hrvatskoj za kupnju zgrada veleposlanstava, a da (ne)djela ratnog profiterstva nema jer "nije ostvarena nesrazmjerna imovinska korist koja bi dovela u pitanje funkcioniranje države". Dakle, Sanader je uzeo premalo novca da ga se osudi za spomenuto (ne)djelo.

No, pravosudne zvijezde tjedna ipak dolaze s Visokog kaznenog suda koji je smanjio kaznu silovatelju. Uobičajeno je da viši sud ispravi grešku ili kakav apsurd nižeg suda, no u slučaju bivšeg HDZ-ovog načelnika općine Lasinja Željka Prigorca dogodilo se baš suprotno. Visoki kazneni sud mu je potvrdio osuđujuću presudu za silovanje mještanke, ali preinačio i ublažio kaznu jer mu Županijski sud u Karlovcu nije uzeo kao olakotnu okolnost to što je bio branitelj! Žrtva koja više ne živi u Hrvatskoj ogorčena je ovakvom presudom i kaže da su tim činom osuđena ona i njena djeca. Ipak, nije se slomila i najavila je daljnju borbu za pravdu - makar do Strasbourga. Sudjelovanje u Domovinskom ratu i prateća odlikovanja donijeli su benefite i manju kaznu mnogim silovateljima, pedofilima i ubojicama - to uz blagoslov Vrhovnog suda. Zakon sudjelovanje u Domovinskom ratu ne poznaje kao olakotnu okolnost, nego ju je s godinama nametnula sudska praksa. Na presudu je reagirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ukazujući da bi vojniku ili policajcu koji siluje tretman trebao biti stroži, a ne blaži.

Nakon što je velika plinska afera ušla u novu fazu privođenjem još dviju osoba za koje istražitelji misle da su nezakonito "poslovali" i pritom Inu oštetiti za 3,4 milijuna kuna, premijer Andrej Plenković napao je oporbu tvrdeći da su istragu o plinskom biznisu u Ini iskoristili za igrokaz u Saboru ispitivanjem bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića, te da žele srušiti Vladu. "To je sve orkestrirana operacija, jasno vidljivih i prepoznatljivih aktera. Moramo još vidjeti samo koliko je ona unutarnja, a koliko i vanjska", poručio je Plenković. Novinari su ga pitali je li paranoičan, a oporba je njegovu izjavu nazvala skandaloznom.

Tajming je u politici sve, pa je tako netom nakon novih uhićenja u aferi s velikom pljačkom Ine, a u kojoj su sudjelovali i članovi vladajuće stranke, glasnogovornik Vlade Marko Milić u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" slavodobitno najavio da će država sufinancirati izgradnju i obnovu nekoliko stadiona po hrvatskim gradovima. Otpala je ideja da se u Zagrebu sagradi jedan nacionalni stadion na kojem bi igrala nogometna reprezentacija, već bi se Maksimir srušio i sagradio novi, obnovili bi se i Poljud, Rujevica, te stadion u Osijeku. "Vatreni" bi, kao i dosad, igrali u više gradova, a Hrvatska bi se mogla kandidirati i za velika međunarodna natjecanja, kao i susjedne države koje imaju infrastrukturu. Država bi uložila nekoliko stotina milijuna kuna, očekuje se i da UEFA odriješi kesu, a novac bi osigurali i klubovi, te sami gradovi. Maksimir je, jasno, financijski najzahtjevniji projekt, jer bi se srušio stari i sagradio novi stadion, što bi koštalo najmanje pola milijarde kuna. No, u projektu izgradnje novog stadiona ispriječio se problem - neriješeni imovinsko-pravni poslovi s Crkvom. I dok gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da su poslali dopis Crkvi prije mjesec i pol dana kako bi riješili spor, njihova odvjetnica kaže kako ona nije ništa dobila.

Sredinom tjedna doznali smo kako čelnici Zrakoplovno tehničkog zavoda žive u hrvatskoj inačici "la-la-landa". Ne gledaju televiziju, ne čitaju novine, ne surfaju po news-portalima, ne njuškaju po društvenim mrežama; oni žive jednostavnim životom kakav se često opisuje u romantičnim (i uglavnom netočnim) prikazima seoskog života u predmoderno doba. Nesvjesni stravične Putinove agresije na susjednu zemlju, zbog koje su države članice Europske unije - samo za čelnike ZTC-a: Hrvatska je članica Unije od srpnja 2013. godine - u više navrata nametale vrlo stroge sankcije Ruskoj Feredaciji, oni su u velikogoričkom Zrakoplovno tehničkom zavodu ugostili predstavnike ruske kompanije Aero Technik Service iz Moskve kako bi razgovarali o prodaji rezervnih dijelova za vojne helikoptere! Sastanak je trajao je više od sat vremena, a kako je Jutranji list doznao dogovoreno je da ruska kompanija u Veliku Goricu pošalju ponudu za prodaju dijelova koji su potrebni ZTC-u. Jasno, nakon tog otkrića grunuo je veliki politički skandal. U samom ZTC-u priznaju da se sastanak dogodio, ali tvrde kako je do njega došlo na rusku inicijativu i da se pričalo o nekim otvorenim stavkama nabave roba i usluga iz prethodnog razdoblja.

Odluku Centralne izborne komijsije BiH da se ponovno prebroje glasački listići za predsjednika Republike Srpske, odnosno da se utvrdi je li točno da je na izborima pobijedio Milorad Dodik (291.915 glasova) ispred svoje izazivačice Jelene Trivić (263 tisuće glasova), komentirao je predsjednik RH Zoran Milanović, poručivši da je Dodikova pobjeda čista k’o suza i da ponovno prebrojavanje glasova potkopava demokraciju(!?): "Kakav je to kriterij i kakva je to uopće država u kojoj se ponovno prebrojavaju glasovi? To je suludo. To potkopava demokraciju. Dodik je uvjerljivo dobio te izbore".


*Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.


Na newslettere Jutarnjeg lista možete se pretplatiti OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:35