POBUNA STUDENATA

Studenti blokirali referadu na Filozofskom: Zašto moramo platiti drugu godinu studija?

 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta jutros su blokirali studentsku referadu. Nezadovoljni su što mnogi od njih, suprotno obećanjima uprave Fakulteta i Ministarstva, moraju platiti drugu godinu studija, piše HRT .

Smeta ih također što kriteriji plaćanja na Filozofskom fakultetu još nisu utvrđeni. Poručuju da bi uprava Fakulteta novac trebala tražiti od Ministarstva, a ne od studenata.

Studenti su odluku o blokadi donijeli sinoć na izvanrednom plenum održanom 30. rujna. Tada je odlučeno da se tijekom blokade referade zaposlenike neće pustiti na njihova radna mjesta.

Studenti će danas održat pressicu u podne te studentski plenum u 17 sati, na kojem će se odlučiti daljnji koraci.

Kao prva točka dnevnog reda bio je izvještaj sa sjednice fakultetskog vijeća, a sudionici plenuma nekoliko sati su raspravljali o točki vezanoj uz školarine. Studenti koji upisuju 2. godinu morat će plaćati školarine.

Također se naplaćuju i ECTS bodovi i to 100 HRK po jednom bodu. Odluka o tome je donesena u ožujku, ali nije objavljena na stranici Fakulteta. Pitanje naplaćivanja ECTS bodova je prebačeno na neku drugu sjednicu Vijeća, izvješteno je na plenumu i ocijenjeno kako ubuduće treba poraditi na transparentnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 02:04