KORUPCIJA NA MEDICINI

Student u USKOK-u optužio oca: Test mi je nabavio tata, ali nisam ga koristio!

Jutarnji list otkriva detalje iz optužnice protiv profesora na Medicini i još deset okrivljenika
 Goran Mehkek/CROPIX

USKOK je na Silvestrovo podigao 26 stranica dugačku optužnicu protiv profesora Zlatka Kelovića i deset drugih okrivljenika u aferi Anatomija, u kojoj je otkrivena kupoprodaja ispita na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

Keloviću, koji je uhićen 10. listopada u kući u Kozarčevoj, na teret se stavlja da je kao profesor na Katedri za anatomiju organizirao koruptivni lanac. Sve se odvijalo u rujnu 2012., kada je Kelović više studenata omogućio prolazak na ispitu iz kolegija Anatomija, jednog od najzahtjevnijih u medicinskoj naobrazbi, za što je primio nagrade u iznosima od 500 do dvije tisuće eura, a u koruptivnu hobotnicu uvukao je asistentice i službenike na katedri.

Prof. Kelović: 'Ministar je kao štakor cvilio da mu za nećakinju sredim ispit, a sad se ne javlja'

USKOK je Kelovića i druge danima nadzirao, a prikupljeni dokazi koji čine više od tisuću stranica spisa, rezultat su brojnih “posebnih dokaznih radnji” poput prisluškivanja mobitela.

Tko je sve umiješan

Slučaj je privukao pozornost javnosti, ne samo zato što se radilo o prodaji ispita već i zato što su u sve bili umiješani Božo i Hrvoje Lončar, suprug i sin Višnje Lončar, tadašnje zamjenice Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Ona je u studenom na vlastiti zahtjev razriješena s dužnosti. Istragom je utvrđeno da je Kelović neovlašteno pribavio primjerak pisanog ispita iz Anatomije te demonstratoru, devetookrivljenom Mati Milasu rekao da obavijesti studente zainteresirane za dogovor. Među kupcima bio je i Hrvoje Lončar, no primjerak ispita u njegovo ime preuzeo je otac Božo.

Dva pokušaja

Iako je imao sva pitanja za pisani ispit, Hrvoje Lončar nije ga uspio položiti pa je otac Božo opet otišao k profesoru Keloviću i zamolio ga da mu nabavi novi ispit, ali i da ovaj puta “osigura prolazak”.

Kelović je pristao, ali je zatražio pet tisuća kuna za tu uslugu, što su Lončari prihvatili. Potom je Kelović od službenice Matije Čepo dobio ispit za rok 27. rujna. No, Božo i Hrvoje Lončar u međuvremenu su saznali da se nad Kelovićem provode mjere, pa se Hrvoje Lončar nikada nije pojavio na ispitu. Na sličan način Kelović je primio mito ili “pomagao” u polaganju ispita za više studenata.

ISPITE PRODAVAO GODINAMA Sumnjiva imovina: Profesor anatomije Kelović kupio je vilu mitom studenata?

Kelović je priznao djela. Božo Lončar istražiteljima je ispričao da ga je demonstrator s Medicine, njegov prijatelj Milas nazvao u večernjim satima 17. rujna te mu rekao da “ima materijal koji može pomoći njegovom sinu”. Našli su se na Britanskom trgu, gdje je Milas promijenio priču i rekao da “materijal” ima Kelović. Kako je Lončar prvi puta dolazio Keloviću, u znak pažnje donio mu je bocu pića. Kelović mu je navodno dao test, ali Lončar nije znao da je to baš test kakav će biti na ispitnom roku idućeg dana, 18. rujna, već je mislio da je riječ o pitanjima po kojima njegov sin može učiti.

Branio sina

Hrvoje je, pak, porekao djelo i rekao da nije znao što njegov otac radi niti mu je dopustio da za njega pribavlja test iz anatomije. Kaže da ne zna od koga je njegov otac dobio test. Bio je šokiran jer je smatrao da je otac izdao njegovo povjerenje i nije vjerovao u njegove sposobnosti da sam položi ispit. Test nije htio ni gledati ni koristiti, odložio ga je sa strane i sutradan na ispitu napisao ono što je znao, ali je pao. To je jako iznenadilo njegovog oca koji se čudio kako to da mladić nije ni pogledao test koji mu je pribavio, ali mu je Hrvoje odgovorio da to jednostavno nije htio.

No, drugačije svjetlo na te događaje bacio je otac optuženog demonstratora, Ante Milas. Sin je ocu ispričao da ga je nazvao Kelović, inače očev dobar prijatelj, i ponudio mu da raspačava test. Kada je za to saznao, Ante Milas kontaktirao je Božu Lončara. On mu je, ispričao je Ante Milas, rekao da je zabrinut zbog ispita iz Anatomije kojeg njegov sin nikako da položi. Milas mu je rekao da njihov zajednički prijatelj Kelović ima ispit, te da ga može uzeti. Ante Milas pokušao je preuzeti krivnju na sebe, kako bi oslobodio sina, no istražitelji mu nisu povjerovali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:04