HIDROLOŠKI NEPOVOLJNA GODINA

Stručnjak otkrio gdje bi u Hrvatskoj ovog ljeta moglo doći do redukcije vode. Jedna regija je posebno ugrožena

Đino Zmijarević poziva sve potrošače na racionalno i odgovorno ponašanje, da koriste samo vodu koja je zaista nužna

Ilustracija

 Valentine Chapuis/Afp/Profimedia/Valentine Chapuis/Afp/Profimedia

Toplinski valovi obilježit će ovo ljeto, još jedan je pred nama, a od prošloga se još zbrajaju štete. Prijeti li nam nestašica vode poput, primjerice Italiji gdje je gotovo presušila rijeka Po? Đino Zmijarević, voditelj Sektora korištenja voda u Hrvatskim vodama za N1 televiziju je objasnio što možemo očekivati.

“Dobra vijest je da ne prijeti situacija kakva je u Italiji, ali da je stanje ozbiljno na području Istre, jest. Hidrološki je bila izuzetno nepovoljna godina po pitanju punjenja izvora pitkom vodom. Stanje zaliha je nešto lošije nego uobičajno. I u ovom trenutku imamo situaciju da smo na pragu, kao što je i istarski župan rekao, da se možda i objave redukcije na dijelovima poluotoka”, rekao je Zmijarević.

Objasnio je koja su još područja osim Istre rizična.

“U ovom trenutku jer smo imali izuzetno nepovoljnu hidrološku godinu, u nekim gorskim predjelima gdje nisu pale količine snijega koje inaču padnu zimi, postoji mogućnost da također da dođe tijekom ljeta do redukcije vode. Prvenstveno mislim na općine Plitvička jezerva, Rakovica, Dvor, Brinje, Klinča Sela u ovom trenutku. To su podaci kojima raspolažemo. Nadamo se da će ostati samo na tom dijelu”, kazao je Zmijarević.

Poziva sve potrošače na racionalno i odgovorno ponašanje, da koriste samo vodu koja je zaista nužna.

Potvrdio je i da Hrvatska dio vode izvozi u Sloveniju.

“Da, točno je. Izvorište Gradole na istarskom poluotoku koje se gradilo za vrijeme bivše države svojim udjelom je sudjelovao i Koparski vodovod s 30 posto, nakon toga njegov udio otkupio je Istarski vodovod no obaveza je isporučivati 15 posto kapaciteta prema Sloveniji.”, kazao je Zmijarević za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:32