I DALJE PRI VRHU

STRELOVITI USPON Stranka Mirele Holy u manje od godinu dana postala jedna od triju najjačih

Zagreb, 131014.Crnciceva 18.Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Skrlec predstavio je novi ured i posadio stablo oraha sa Mirelom Holy.Na fotografiji: Mirela Holy uz stablo oraha.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

HDZ je s potporom 26,9 posto godinu zaključio kao najjača stranka, slijedi ga SDP s 18,7 posto, dok je treći ORaH koji je u prosincu dobio potporu 16,6 posto građana - pokazuju rezultati Crobarometra redovitog mjesečnog istraživanja Ipsos Pulsa za Novu TV.

Istraživanje koje je rađeno na uzorku 976 ispitanika pokazuje i kako se rejting HDZ-a koji je na početku godine iznosio 20 posto, u posljednjih šest mjeseci učvrstio na 25-26 posto. U travnju su pretekli SDP čiji je rejting u siječnju iznosio 24 posto, dok je od ljeta varirao između 17 i 19 posto. U rujnu je SDP čak završio i kao treća opcija, nakon što ga je pretekao ORaH Mirele Holy s kojim zadnjih par mjeseci izmjenjuju na drugoj poziciji.

Najuspješniji je u 2014. bio ORaH koji je zabilježio strelovit uspon. U veljači su tako imali samo 4 posto potpore, da bi u rujnu završili kao drugi na ljestvici. Osim toga stranka Mirele Holy u svibnju je dobila i prvog EU zastupnika. Iako im je popularnost stalno rasla, ovaj zadnji mjesec su ipak zabilježili pad na mjesečnoj razini.

Što se tiče ostalih stranaka, Hrvatska zora predsjedničkog kandidata Milana Kujundžića prosinac završava na 4,9 posto, Blok umirovljenika zajedno dobili su potporu 3,8, posto, dok je HSS na 3,4 posto. Lista Milana Bandića trenutačno ima potporu od 2,7 posto, HDSSB je na 2,3 posto koliko imaju i Laburisti. Slijedi ih HSP s 1,4 posto, HSU s 1,3 posto, HNS s 1,2 posto, te HSP dr. Ante Starčevića s 1,1 posto. HSLS i IDS dobili su potporu 1 posto, dok ostale stranke imaju 4 posto, a neodlučnih je birača 7,3 posto.

Da se danas održavaju izbori, pokazuje istraživanje, prva bi bila HDZ-ova koalicija koja uživa potporu 33,5 posto, dok bi SDP-ova koalicija dobila 23,5 posto potpore birača.

ORaH bi podržalo njih 16,1 posto, Savez za Hrvatsku 5,9 posto, Laburiste 4,7 posto, a Bandićevu listu njih 3,2 posto. Ostale stranke dobile bi 4,3 posto, dok je neodlučnih birača 8,7 posto.

Građani su cijelu godinu bili pesimistični kada je u pitanju smjer kojim ide zemlja, pa tako njih 82 posto smatra da zemlja ide u lošem smjeru, dok suprotno misli samo 11 posto. Za odgovor “ne zna” odlučilo njih 7 posto.

Istraživanje pokazuje i kako 79 posto građana ne vjeruje Vladinoj politici. U nju vjeruje 17 posto građana, dok njih 4 posto “ne zna”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:22