‘HRVATSKI AUSCHWITZ‘

Strani mediji raspisali se o Vučiću i Jasenovcu: ‘Izbio diplomatski spor između balkanskih rivala‘

AFP piše kako ukupan broj žrtava u Jasenovcu i dalje izaziva kontroverze u odnosima Zagreba i Beograda
 Screenshot/AP/AFP

Strani mediji prenijeli su vijest o zabrani posjeta Jasenovcu srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Američka novinska agencija Associated Press piše kako su „diplomatske tenzije između balkanskih suparnika Srbije i Hrvatske porasle, nakon što je Hrvatska odbila dopustiti privatni posjet srpskog populističkog predsjednika spomen-području koncentracijskog logora iz Drugog svjetskog rata, u kojem su pronacističke vlasti u Hrvatskoj ubile desetine tisuća Srba.”

Dopisnica AP-a Jovana Gec nadalje prenosi izjavu hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je rekao da je „neprihvatljivo” što hrvatska Vlada nije službeno obaviještena o posjetu. „Ovo nije bio izlet na more. Predsjednik države je zaštićena osoba”, kazao je Grlić Radman.

AP dalje piše kako su "odnosi između Srbije i Hrvatske u zategnutim odnosima od raspada bivše Jugoslavije i rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995, koji je izbio kada se njena srpska manjina, uz podršku Srbije, pobunila protiv nezavisnosti Hrvatske”.

„Srpske populističke vlasti inzistiraju na tome da hrvatska vlada nije učinila dovoljno da se suoči s vlastitom prošlošću iz Drugog svjetskog rata, dok Zagreb optužuje Srbiju da koristi to pitanje za unutarnju politiku i da se odbija baviti vlastitom ulogom u ratu 1990-ih”, prenosi AP.

Američki Washington Post prenosi tekst iz AP-a uz naslov „Izbio diplomatski spor između balkanskih rivala Srbije i Hrvatske”.

Francuska novinska agencija AFP piše da hrvatske vlasti u nedjelju nisu dozvolile predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođe u privatni posjet “hrvatskom Auschwitzu”, što je izazvalo novi val tenzija između dvije zemlje, nekadašnjih neprijatelja iz devedesetih godina.

Obje agencije ukazuju na to da su hrvatske vlasti “neslužbenim kanalima” saznale za planirani posjet logoru Jasenovac predsjednika Vučića. AFP piše i kako ukupan broj žrtava u Jasenovcu, uglavnom Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista, i dalje izaziva kontroverze u odnosima Zagreba i Beograda. "Broj žrtava varira od nekoliko desetina tisuća do 700.000", prenosi AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:20