TUŽNO

Strani dostavljači na meti splitske djece: ‘Prvo ih rasistički vrijeđaju, a onda uleti vođa ekipe‘

‘Riječi koje su koristili su ‘crnčugo, kosooki, vrati se u džunglu‘... Onda su počeli glumiti majmune i smijati mu se u facu‘

Ilustrativna fotografija

 Jakov Prkic/CROPIX

Splitski policajci već nekoliko dana tragaju za naoružanom skupinom koja pokušava ubiti ljude nasred ulice, taman poslije ručka. Ipak, takvo nasilničko ponašanje ne pada s neba, već ga se trenira od malih nogu. Pritom, idealan recept za formiranje budućih kriminalaca je zanemarivanje i/ili zlostavljanje. Prva stavka podrazumijeva i takozvani ulični odgoj. Upravo ovu pojavu primijetila je stanarka Sućidra i putem jedne Facebook grupe obratila se svim majkama osnovnoškolaca iz tog splitskog kvarta, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Pišem anonimno jer imam dijete puno mlađe od ovih neodgojenih mulaca, a naša/njihova škola je poznata po tome da se nasilnici brane, a žrtve stradaju... Već danima si mislim hoću li ovo napisati, ali evo, smatram da bih trebala za dobrobit druge djece koju ovi neodgojeni i zanemareni zlostavljaju. U školi je postalo svakodnevno naguravanje mališana, vrijeđanje da dolaze doma plačući, a kakve uvrede i riječi mogu smisliti, zapitam se što doma čuju i što se njima događa.

Nekolicina dječaka cca nekih 10 do 12 godina već danima pokraj igrališta glasno razglabaju kako kradu Glovo/Wolt, grohotom se smiju i kuju planove za dalje. Nisam mogla skužiti o čemu se radi dok igrom slučaja nisam išla po dijete nekidan i vidjela o čemu se radi.

Kad vide da dostavljač Glova, stranac (uglavnom sam nekoliko puta vidjela Filipinca) traži neku adresu, oni ga prvo dobro izvrijeđaju na svom materinjem jeziku. Riječi koje su koristili su ‘crnčugo, šporčugo, kosooki, odakle si došao, tko te poslao ovdje, vrati se u džunglu‘... Onda su počeli glumiti majmune i smijati mu se u facu...

Kad mladić nije odreagirao, shvatili su da ne zna hrvatski. Onda je vođa te ekipe (ne poznajem diijete, ali znam da predvodi takve situacije po kvartu jer sam ga više puta na područjima prepunih beba od godinu, dvije zamolila da im ne napucava loptu u glavu, on poprati moju zamolbu srednjim prstom i svakojakim riječima neprikladnim za ovu objavu) otišao do dostavljača i na engleskom mu rekao: ‘That is for us‘. Dostavljač mu je pritom dao vrećicu u ruku, išao na ekran pogledati iznos, a oni su se rastrčali i po prethodnom dogovoru otrčali u haustor jednoga od njih na drugi kraj kvarta.

To im je postala praksa... Svjedočila sam svojim ušima i očima i pitam se kamo ovaj svijet ide?

Stala sam iza zida, nisam im rekla ništa jer nemam zaštitare koji će stati iza mene niti vezu u školi sutra kad moje dijete iz osvete krenu gurati niz stepenice, kao što guraju bilo koga tko im se ‘zamjeri‘. Kad su u stanju njih šestorica mulaca to napraviti odraslom čovjeku koji pošteno zarađuje za svoj posao, onda ste valjda svjesni što su u stanju napraviti djeci.

Kasnije mi je djed jedne djevojčice rekao da ih je uhvatio u istom činu nekoliko dana prije mene dok je šetao psa, na što je jednog od njih uhvatio za ruku i rekao da se zaustave i jesu li oni normalni. Taj isti ga je nagazio jako na nogu i rekao: ‘Daj stari, odj**i‘. Škola ima problem, veliki problem. Baš zbog ovakvih koji misle da im nitko ne može ništa.

Dignite glavu s mobitela i pogledajte svoju djecu! Poljubite ih u čelo i pokrijte za laku noć. Nemojte da ih ulica odgaja, dragi roditelji! Možda će s više poštovanja početi tretirati druge ljude, male i velike. Cijeniti što netko zarađuje za kruh, koji oni kradu. I naučiti da su i drugačiji od njih ljudi i da nije normalno krasti i napadati.

Toliko od mene, nadam se da ćete ih usmjeriti na pravi put... Ovo je pretužno! A još tužnije je što šaljemo mališane u školu s knedlom u grlu jer ne znamo hoće li se vratit kući zdravi ili slomljene ruke", napisala je majka, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:10