PORUKA VLADI

STOŽER ZA OBRANU VUKOVARA 'Nismo ničiji pijuni. Da je HDZ na vlasti, bunili bismo se i protiv njih'

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Tomislav Josić optužio je premijera Milanovića za netoleranciju
 Vlado Kos / Cropix

VUKOVAR - Kao što se unaprijed znalo, premijer Zoran Milanović nije došao na sastanak sa članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji su se u petak ponovno okupili u ovom gradu kako bi poslali poruke Vladi i hrvatskoj javnosti.

- Na žalost, premijer i ministri nisu smogli snage i volje ili ne smatraju svrsishodnim da posjete Vukovar i vide kakvo je stanje ovdje, nego su jednostavno ignorirali naš poziv - rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić, koji je potom iznio i zaključke na netom završenom sastanku, kojemu su nazočili i branitelji iz drugih hrvatskih krajeva poput Josipa Klemma i Ilije Vučemilovića.

- Premijer Milanović je odgovoran za netoleranciju u hrvatskom društvu, on nikada nije službeno pozvao na dijalog Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, a za razliku od njega mi smo uvijek otvoreni za dijelog, što dokazuje niz naših otvorenih poziva za sastanak i razgovor. Iz njegovog istupa ne prepoznaje se niti volja niti želja da se nađe rješenje ili izlaz iz ove situacije. Pored toga, mi smo ga pozvali da dođe u Vukovar i to bezuvjetno.

Ne želimo da nama nitko uvjetuje tko će sjediti s naše strane, jer branitelji imaju pravo sami izabrati svoje predstavnike i spremni smo za dijalog u svako doba dana. Iz postupaka predstavnika vlasti jasno se iščitava njihova namjera i želja da skretanjem pozornosti na Vukovar prikriju stvarne probleme hrvatskog društva - glad i siromaštvo.

Na žalost, gospodin Milanović nije sudjelovao u Domovinskom ratu, a sada pokušava razjediniti branitelje željom da razgovara s vukovarskim braniteljima, a ne onima sa strane. Vukovar su branili ljudi iz cijele domovine. Mi nemamo nikakvih uvjeta, doći ćemo gdje god i kad god treba, ali s onim ljudima koje mi izaberemo. A kad sjednemo za stol vidjet ćemo da li se moćemo negdje naći i nešto dogovoriti ili ćemo se razići - rekao je Josić koji je u ime Stožera pročitao i poruke saborskom zastupniku Miloradu Pupovcu te ministru branitelja Predragu Matiću.

- Gospodin Pupovac govori predsjedniku države da se ne igra sa vatrom. Ako je mislio na onu vatru koja je Hrvatskom tinjala 1991., hrvatski narod je to znao prepoznati i napraviti što je trebalo da tu vatru ugasi, a znamo to i dan danas. Takvim izjavama su nas napadali 91. i mi ih prepoznajemo kao specijalni rat protiv Hrvatske i nastavak velikosrpske agresije. Ministar branitelja Fred Matić je ministar bez ministarstva, savjetnika, branitelja i bez Vukovara. O njemu nemamo više što reći - rekao je Josić, odbacivši prozivanja da iza njih stoji HDZ.

- Od početka govorimo, tvrdimo i danas da nismo ničiji pijuni i da nas politika ne zanima. Da je HDZ na vlasti i da radi ovo što radi SDP mi bismo i tada sjedili ovdje i bunili se protiv njih. Dakle, to su čista politikantstva i u to se ne želimo uplitati. Mi radimo samo u interesu hrvatskih branitelja i ovo je problem branitelja i Vlade. Prozvali su nas da želimo na nedemokratski način preuzeti vlast, srušiti prvo gradonačelnika, a onda i ministra, premijera i predsjednika države. Mi smo branitelji i mi smo ovu državu stvarali, naš cilj nikada nije bio da nešto rušimo. Nemojte nas prozivati da smo rušitelji ustavnog poretka i teroristi. Mi smo hrvatski domoljubi i branitelji, zadnji koji želimo napraviti štetu u ovome društvu. Prozvali su nas da ćemo biti krivi, ako se nešto dogodi u ovom gradu. Mi već 10 mjeseci molimo za dijalog, a nama se stalno nešto uvjetuje, prvo da je dođem sam na stražnja vrata, sada da dođem s ovim ili onim, samo što nam još nisu napisali i što ćemo reći nakon sastanka. Spremni smo za dijalog i sa srpskom nacionalnom manjinom. Ako je netko odgovoran za ovo što se ovdje događa, to može biti samo vlast - rekao je Josić kazavši i kako nije znao za uklanjanje dvojezičnih ploča u Udbini, ali i da razumije ljude koji su imali potrebu to učiniti.

- Nigdje se ne izvještava da je uklonjena ploča koja pokazuje smjer za Ovčaru, osmrtnice za ekshumirane Sotinčane po cijelom su gradu potrgane, već nekoliko dana razbijen je latinični naziv mosta hrvatskih branitelja u Rijeci, ali to nikoga ne zanima.

Vučemilović je stao u Josićevu obranu kazavši da s „vukovarskim herojem ne može i ne manipulira nitko“

- On je junak za sve ove koji mu to pripisuju, a imali su u jeku velikosrpske agresije doći ovdje i dati svoj doprinos. Zato ih mi molimo već 10 mjeseci da dođu ovdje i sada daju doprinos za ovaj narod i društvo. Danas je najmanje problem ćirilica, ona je ciljano izabrana da se skrene pozornost s najbitnijih problema u društvu. Mi smo 90-tih imali odgovor, imat ćemo i danas. Hrvatski branitelji će se usprotiviti izazivanjima nereda i nećemo dopustiti da ide Hrvat na Hrvata - rekao je Vučemilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:18