MJERE ZA BLAGDANE

Stožer još uvijek dvoji: Nije sigurno da će nakon polnoćke lokali imati produženo radno vrijeme

O nekim promjenama mjera za doček Nove godine još nema ni naznaka jer, kako saznajemo, ‘to je još daleko‘

Krunoslav Capak

 Davor Pongracic/Cropix

Premda trenutačno Hrvatska nema veći broj zaraženih omikron-varijantom koronavirusa, odnosno i dalje je dominantan delta-soj, a broj novih slučajeva zaraze stagnira, situacija u Europi je takva da ne dopušta opuštanje ili blaže mjere. Zato još uvijek nema odluke Stožera o mogućem produženju radnog vremena ugostiteljskih objekata za dva sata na Badnjak, što se proteklih dana spominjalo.

Idućih će se dana pratiti situacija u Hrvatskoj, tako da zasad ostaju na snazi postojeće mjere. O nekim promjenama mjera za doček Nove godine još nema ni naznaka jer, kako saznajemo, "to je još daleko" s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju u cijeloj Europi, poglavito vezano uz omikron.

Inače, u Hrvatskoj je jučer zabilježeno 1936 novozaraženih koronom od kojih je 269 bilo na respiratoru, a smrtnost je i dalje velika. U jednom danu umrla je 51 osoba ili šest više nego prije tjedan dana. Naime, bilo je oko 400 manje zaraženih, ali u bolnicama je bilo 2167 pacijenata od kojih 269 na respiratoru.

Brojke su i dalje visoke, što onemogućava popuštanje mjera poglavito zbog očekivanja većeg broja zaraženih novim sojem omikronom koji se znatno brže širi. To je i razlog zašto je u većini zemalja EU počelo zatvaranje.

I najnovije istraživanje, metastudija učinjena temeljem podataka studija iz Europe, Sjeverne Amerike i Azije, pokazalo je da je među zaraženima čak 40 posto bilo asimptomatskih, a pozitivnih osoba. Znanstvenici naglašavaju da to znači potencijalno velik rizik prijenosa infekcije zbog čega maske i dalje moraju ostati prva crta obrane o covida-19. Također su utvrdili da je postotak asimptomatskih slučajeva veći u razvijenim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 08:28