PRIJEDLOG

STOŽER IZ OSIJEKA TRAŽI DA SE TRŽNICAMA DOZVOLI RAD NEDJELJOM 'To je njima jedan od intenzivnijih prodajnih dana, a treba misliti i na rok trajanja'

 Vlado Kos / CROPIX

Odluka Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske kojom je rad nedjeljom dopušten samo kioscima, pekarnicama i trgovinama u sklopu benzinskih postaja, dok je ostalim trgovinama rad zabranjen, posebno će pogoditi trgovine u sklopu tržnica te vlasnike OPG-ova koji svoje proizvode prodaju na tržnicama, jer im je nedjelja jedan od najboljih prodajnih dana. U Osijeku je, pak, taj problem dodatno izražen zbog činjenice da je na glavnoj tržnici inače neradni dan ponedjeljak, pa su iz Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka uputili inicijativu Nacionalnom stožeru da se tržnici dozvoli rad nedjeljom.

- Nedjelja je jedan od intenzivnijih prodajnih dana, za razliku od tradicionalno neradnog ponedjeljka. Većina zakupaca, pogotovo na otvorenom dijelu tržnice, ujedno su i vlasnici OPG-ova, i u njihovom je interesu da nemaju dva neradna dana, nego da rade nedjeljom, zato što im je bitan plasman njihovih sezonskih proizvoda. Voće i povrće ima kratak rok trajanja, a većina njih nema mjesto za skladištenje tih proizvoda – rekao je Boris Piližota, načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka iz kojeg su zatražili i dozvolu da se aktiviraju kvartovske tržnice uz poštivanje svih propisanih sigurnosnih i higijenskih mjera za prodaju na otvorenome. Iz Osijeka također traže i dozvolu za postavljanje montažnih „adventskih“ kućica u gradskim četvrtima i mjesnim odborima (jedna na svakoj lokaciji).

- Razlog za to je prodaja sezonskog voća i povrća OPG-ovaca, čime želimo omogućiti veću dostupnost kupcima, te izbjeći prodaju po iznimno niskim neisplativim cijenama ili otkup velikih trgovina. Grad Osijek bi u tom slučaju objavio javni poziv i ponudio licitaciju te dao javnu površinu bez naplate svim zainteresiranima – istaknuo je Piližota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:25