GREENPEACEOVA AKCIJA

Što to curi iz potonule platforme Ivana D na sjevernom Jadranu? ‘Dolaze mjehurići plina‘

Krajnje je vrijeme da se poduzmu konkretni koraci i pokaže istinska volja za očuvanjem jadranskog okoliša, poručili su

Greenpeace na Jadranu

 Greenpeace

Greenpeace, čiji se jedrenjak Rainbow Warrior već nekoliko dana nalazi u šibenskoj luci, prikazao je u subotu video iz akcije s mjesta potonuća naftne platforme Ivana D na sjevernom Jadranu na kojem se jasno vidi da iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana dolaze mjehurići plina.

"Čekamo punih godinu i pol dana slušajući anestezirajuće izjave iz INA-e i nadležnog ministarstva kako je sve u redu, da je istraga u tijeku, a javnost će biti pravovremeno obaviještena. Šutnja MOL-a kao ključnog suvlasnika i upravljača INA-e po ovom pitanju također ne budi optimizam da je rješenje slučaja na pomolu", izjavila je Petra Andrić iz Greenpeacea u Hrvatskoj.

image

Greenpeace na Jadranu

Greenpeace
image

Greenpeace na Jadranu

Greenpeace

Danas, rekla je, imamo prilike vidjeti kako određeno curenje plina tamo postoji, "i logično bi bilo zaključiti da može biti riječ o curenju metana".

"Tražimo da se te okolnosti hitno ispitaju i javnosti predstavi pravo stanje stvari".

Tu platformu treba hitno ukloniti, a bušotinu osigurati, istaknula je te upitala zna li Vlada uopće pravo stanje stvari na toj olupini i svim drugim bušotinama u Jadranu, s obzirom na to da je istraga “u tijeku” već gotovo 17 mjeseci.

image

Greenpeace na Jadranu

Greenpeace
image

Greenpeace na Jadranu

Greenpeace

"Krajnje je vrijeme da se poduzmu konkretni koraci i pokaže istinska volja za očuvanjem jadranskog okoliša temeljitim i neovisnim ispitivanjem stanja svih odobalnih plinskih platformi, kao i potencijalnog curenja metana na njima te o istini obavijesti javnost", poručila je Andrić i istaknula da se Hrvatska hitno mora okrenuti obnovljivim izvorima energije za koje ima puno potencijala.

"Treba nam jadransko sunce, a ne podzemni plin", dodala je.

Nizozemka Hettie Geenen, kapetanica Rainbow Warriora, rekla je kako je hrvatska obala prekrasna, ali kako ne može uspoređivati čistoću Jadranskog mora s drugim svjetskim morima - iako su ih prošli skoro sve - jer nije znanstvenica.

Rainbow Warrior je dugačak 62 metra, a može primiti 32 osobe. Uglavnom se to dijeli na 16 članova posade i 16 aktivista ili znanstvenika. U Hrvatskoj su treći put, s tim da je kapetanici Geenen ovo drugi posjet.

Sljedeće akcije Rainbow Warriora u Jadranskom moru nisu htjeli otkrivati.

image

Greenpeace na Jadranu

Greenpeace
image

Greenpeace na Jadranu

Greenpeace
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:45