USPOREDILI SMO

Što su biskupi o covid potvrdama govorili jutros, a što nakon sastanka s Vladom?

Premijer je medije prozvao zbog "zlonamjernog prenošenja" poruka koje su danas poslali biskupi, ali ni njihove poruke nisu baš bile iste

Kardinal i nadbiskup zagrebački Josip Bozanić, Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić i premijer Andrej Plenković

 Vlada Rh/Twitter

Premijer Andrej Plenković je danas nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a dao izjavu za medije u kojoj je, između ostalog, medije prozvao zbog "zlonamjernog prenošenja" poruka koje su u vezi covid potvrda danas poslali biskupi, to jest Hrvatska biskupska konferencija, ali i njena komisija "Iustitia et pax".

Predsjednik Vlade poručio je da je poruka biskupa bila više nego jasna te da se oni slažu s upotrebom covid potvrda. No, kad se usporedi priopćenje za medije koje je jutros u 9 sati medijima poslala Komisija Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" s priopćenjem koje su nekoliko sati kasnije, u ponedjeljak poslijepodne, poslali Vlada i HBK, može se vidjeti kako je došlo do različitih interpretacija poruka koju su poslali biskupi.

Naime, prvo je u priopćenju Komisije "Iustitia et pax" istaknuto kako pandemija zahtijeva odgovornost i osobnu žrtvu, no i odricanje od određenih sloboda, pa preporučuju cijepljenje kao čin ljubavi prema bližnjemu, no ne slažu se da covid potvrda postane oblik prisile.

Konkretno, u priopćenju stoji:

- Svaki pokušaj prisile i uvjetovanja nužno sobom nosi i gubitak povjerenja. Kao Crkva, koja je upućena svakom čovjeku, nismo pozvani dijeliti ljude, osobito u ovoj situaciji, na cijepljene i necijepljene. Isus nije dijelio ljude nego je snažno naglasio da nije došao pravednicima, već grešnicima i da ne trebaju zdravi liječnika, nego bolesni. Ne smijemo dopustiti da zdrav čovjek postane problem hrvatskog društva. Nije, naime, upitno da su cijepljeni sigurniji za svoje zdravlje i život. Potrebno je ipak istaknuti da potvrdu, kao valjan i siguran dokaz zaštite cijepljenih i onih osoba s kojima oni dolaze u kontakt, današnja znanost i praksa demantiraju. Ne dovodeći u pitanje COVID potvrde kao epidemiološku mjeru koja jamči određenu zaštitu od širenja virusa, moramo imati na umu da je sve očitije da cjepiva, iako sprečavaju teže oblike i smrtni ishod, ne sprečavaju ipak da se oni koji su ga primili ponovno ne zaraze te da tako i oni, iako u manjoj mjeri, prenose zarazu. Ne bi se smjelo zato u pitanje dovoditi načelo dobrovoljnosti cijepljenja niti dopustiti da COVID potvrda postane oblik indirektne prisile na cijepljenje i uvjetovanje radnim mjestom, jer to izaziva kod ljudi određeni strah i podsvjesni otpor te pridonosi rastu društvene napetosti.

image

Sastanak premijera Plenkovića i članova Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije

Vlada Rh/Twitter

U ponedjeljak u 15 sati pak dolazi zajedničko priopćenje Vlade i HBK nakon što je održan sastanak premijera Plenkovića s članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije.

Prvo, i oni su pozvali građane i vjernike da daju svoj doprinos u prevladavanju zdravstvene krize:

- Iz svoje brige za čovjeka i želje za unaprjeđenjem društva u kojemu živimo, pozivamo sve građane, sve vjernike i sve ljude dobre volje da daju svoj doprinos u prevladavanju zdravstvene i društvene krize kojoj svjedočimo, ponajprije cijepljenjem kao sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije virusa, odgovornim ponašanjem, brigom za zaštitu svojega i zdravlja svojih bližnjih, poštovanjem poziva koji nam svakodnevno upućuje medicinska struka kao i svih protuepidemijskih mjera koje idu za zaštitom ljudskih života i zdravlja, stoji u priopćenju koje se potom dotiče korištenja covid potvrda.

- U tom duhu valja prihvatiti i obvezu testiranja za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli, uključujući svrhovitost COVID potvrde kao sredstva koje smanjuje rizik obolijevanja i prenošenja virusa. Samo kombinacijom svih mjera na raspolaganju, koje zasebno nisu dovoljne, možemo djelotvornije suzbijati širenje epidemije, stoji u zajedničkom priopćenju Vlade i HBK.

Dakle, dok je "Iustitia et pax" ujutro tvrdila da se "ne bi smjelo dopustiti da COVID potvrda postane oblik indirektne prisile na cijepljenje i uvjetovanje radnim mjestom...", Vlada i HBK poslijepodne kažu da "valja prihvatiti i obvezu testiranja za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli, uključujući svrhovitost COVID potvrde kao sredstva koje smanjuje rizik obolijevanja i prenošenja virusa".

Dakle, ipak nije baš isto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:29