POŠAST

Što stoji iza najezde glodavaca u zaleđu Rijeke: ‘Ovoliko ih nije bilo u zadnjih 40 godina!‘

‘Povećanoj populaciji pogodovala je lanjska jesen puna mlade bukvice te sjemena jele i smreke‘, rekao je upravitelj Šumarije Klana
Ilustrativna fotografija
 Jurgen & Christine Sohns/FLPA/imageBROKER/Profimedia

Kao i u svim mjestima riječkoga prstena, stanovnici općine Klana u posljednje vrijeme suočavaju se s problemom velike najezde miševa čije lešine nalaze posvuda, oko kuća, u vrtovima, obližnjim livadama, na cesti, piše Novi list. Prirodna pojava mišje brojnosti sa sobom nosi i strah od mogućnosti razbolijevanja od mišje ili hemoragijske groznice, piše Novi list.

Na ovaj problem upozorili su iz Općine Klana uz riječi kako su u okvirima mogućnosti pristupili njegovu rješavanju te u suradnji s Veterinarskom stanicom Rijeka obavili potrebne deratizacije i dezinsekcije. Osim toga, mještane upozoravaju da prilikom boravka u šumi pojačano brinu o higijeni i pridržavaju se preporučenih mjera, a isto tako, koliko mogu osiguraju i svoje kuće, okućnice i vrtove.

- Općina Klana svake godine provodi organizirane jesenske i proljetne deratizacije i dezinsekcije svih javnih površina. Ove godine uz regularnu proljetnu akciju zbog opasnosti i velikog broja glodavaca odradili smo i dodatne intervencije i deratizacije - rekli su iz Općine za Novi list.

Herman Sušnik, upravitelj Šumarije Klana, kaže da brojnost miševa do ove godine nikada nije bila tako velika, a razlog tomu jest blaga zima i obilje hrane koje imaju u šumi.

- Mogu reći da u četrdeset godina radnoga staža nikad nisam doživio ovoliku količinu pojave miševa. Povećanoj populaciji svakako je pogodovala lanjska jesen puna mlade bukvice i sjemena jele i smreke pa su miševi imali dovoljno hrane. Uzrok je svakako i u tome što su zime posljednjih godina jako tople i blage te izostaje onaj prirodni pomor glodavaca koji se inače događa - rekao je Sušnik te dodao kako je šuma još uvijek prepuna miševa, a vjerojatno će biti i tijekom ostatka proljetnog i ljetnog razdoblja dok najezda ne prođe sama od sebe.

- Do oboljenja od mišje groznice moguće je doći u izravnom ili posrednom dodiru s glodavcima, miševima i voluharicama te njihovim izlučevinama, a najizloženiji ovoj zarazi upravo su šumski radnici, lovci i poljoprivrednici. Do češćeg obolijevanja ljudi obično dolazi u godinama velike brojnosti malih glodavaca - rekao je Sušnik te dodao da je mišju groznicu nedavno prebolio jedan od djelatnika Šumarije Klana.

Sušnik kaže da oni koji svakodnevno borave u šumi ne bi smjeli sjedati direktno na drvo, da svoje stvari ne smiju odlagati na tlo već da ih trebaju okačiti na grane te da trebaju jesti u vozilima.

Upravitelj Šumarije Klana mještane koji sada kose i obrađuju vrtove poziva na oprez, a svim ljudima koji posjećuju šume sugerira da ih neko vrijeme izbjegavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:21