BITKA ZA OPSTANAK

Što stoji iza inicijative čelnih ljudi četiri najveća grada RH: Pokrenuto je pitanje svih pitanja

Ako je suditi prema reakcijama javnosti, koja ih je već nazvala "Četiri asa plavokravataša", uspjeli su pogoditi glavnu temu
 Ranko Šuvar/CROPIX

Da fotografiju četvorice nasmijanih gradonačelnika najvećih hrvatskih gradova, koji nakon sastanka u Zagrebu pred novinare izlaze u plavim odijelima s plavim kravatama, nije pokvario jedan od njih, taj javni nastup čak bi i Modni mačak nazvao besprijekorno usklađenim.

Ali, izborom drugačijih hlača i tenisica, umjesto cipela, domaćin sastanka, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo!), dočekao je splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka (Centar), riječkog Marka Filipovića (SDP) i osječkog Ivana Radića (HDZ) kako bi predstavili nešto što su nazvali "Inicijativa 4 grada". Političku platformu za suradnju o temama od zajedničkog interesa između četiri grada odmah su nazvali "natpolitičkom", što se i može naslutiti iz popisa stranaka iz kojih dolaze.

Pitanje svih pitanja

Nema ni sumnje da su stranački šefovi, izraubani stranačkim natezanjima, blagoslovili ovu međugradsku inicijativu četvorice gradonačelnika kojima je zajednička osobina da su prvi put na tako važnom položaju. Gradonačelnici puni ideja poželjan su stranački kadar u predizbornoj godini, a ideje oko kojih su se okupili godinama su nerješiva zagonetka na državnoj razini.

Ako je suditi prema reakcijama javnosti, koja je njihovu inicijativu već na društvenim mrežama nazvala "Četiri asa plavokravataša", uspjeli su pogoditi barem u jednom od svojih tematskih ciljeva koje žele problematizirati.

A to je, kako su ga nazvali, "priuštivo stanovanje", pitanje svih pitanja za opstanak stanovništva koje si u najvećim gradovima uz ovakvo divljanje cijena novogradnje ne može osigurati osnovno ustavno pravo na stanovanje u vlastitom domu.

Problem je to koji nadilazi sve stranačke boje jer ako je mladoj obitelji danas nemoguće kupiti ili unajmiti stan, nakon što svoju egzistenciju potraže negdje po europskim bauštelama, političari će ostati bez njihovih glasova.

Dan nakon predstavljanja inicijative pokušali smo od gradonačelnika ta četiri grada doznati što se još planira do sljedećeg sastanka koji je zakazan za početak lipnja u Rijeci.

Grad Split je već napravio reviziju korištenja gradskih stanova te su pronađene brojne nepravilnosti i raskinuti ugovori, a u Zagrebu se tek pripremaju za reviziju. Zanimljiva će biti i studija koja bi trebala utvrditi koliko je praznih gradskih stanova, kuća i nekretnina u državnom vlasništvu, dok su građani prepušteni stihijskom iznajmljivanju bez plaćanja poreza i ugovora, po cijenama kakvih se ne bi posramile ni europske metropole.

Začetnik ideje

- Cilj je inicijative četiri velika grada zajednički rad na rješenjima nekih od najvećih problema za naše građane, kao što je nedostatak stanova za mlade, razvoj inovativnih i kreativnih projekata iz područja novih tehnologija i zelene tranzicije.

Kao prve teme na kojima ćemo raditi odabrali smo razvoj modela priuštivog stanovanja, s naglaskom na gradnju stanova za dugoročni najam, digitalizaciju javnih servisa te razvoj zelenih projekata, od gospodarenja otpadom, preko solarnih elektrana do energetske obnove zgrada. Uspostavili smo radne grupe koje će intenzivno raditi na ovim projektima - rekao je Puljak koji nam je ostavio dojam idejnog začetnika cijele ideje.

Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, izjavio je da inicijativu "ne gleda politički, da će s Rijekom razgovarati o digitalizaciji, sa Zagrebom o gradskom prijevozu, a Osijek može dijeliti iskustva po pitanju zbrinjavanja otpada jer je u tome otišao najdalje".

Potraga za novcem

- Tragamo za izvorima financiranja priuštivog stanovanja. Tako smo i pokrenuli razgovore o budućoj suradnji s Europskom investicijskom bankom. Nadamo se da ćemo pozitivne primjere iz Europe moći preslikati u Osijeku. Bilježimo rekordnu zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost u zadnjih deset godina.

U tijeku su kapitalne investicije u infrastrukturu vrijedne oko 130 milijuna eura. Prije nekoliko dana velika međunarodna tvrtka Jabil objavila je da dolazi u Osijek. Za početak namjeravaju zaposliti 1500 radnika. S njima smo pregovarali godinu i pol i između deset gradova iz Europe izabrali su baš Osijek - rekao nam je Radić.

Gradonačelnik Marko Filipović kaže da je Rijeka trenutačno najveće gradilište u Hrvatskoj i smatra da je važno da se kolege gradonačelnici upoznaju s tim projektima, kao i on s onima koji se provode u njihovim gradovima, sve s namjerom daljnje suradnje i razvoja njihovih sredina.

I država mora pomoći da se zaustavi divljanje cijena nekretnina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao nam je da gradovi moraju graditi nove stanove za najam, a svoj doprinos mora dati i država kako bi se zaustavilo divljanje cijena nekretnina jer je to jedan od najvećih političkih problema.

- Zajedno razgovaramo s Europskom investicijskom bankom o financijskoj konstrukciji i kreditu. Grad Zagreb je pred donošenjem zaključka o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor, koji je upravo prošao javno savjetovanje.

Godinama se, naime, stvarala nelojalna konkurencija među poduzetnicima u istom segmentu poslovanja tako da jedni zakup plaćaju privatnim vlasnicima po tržišnim cijenama, a drugi ga plaćaju Zagrebu po znatno nižim cijenama od tržišnih.

Primjer su dva kafića ili dvije banke u istoj ulici: jedni plaćaju privatnom vlasniku, a drugi Gradu puno manje. Usklađivanje cijena zakupa poslovnih prostora u gradskom vlasništvu napravili smo na pravičan i sustavan način nakon analize tržišnih cijena.

U prosjeku je zakup i dalje 20 posto jeftiniji od tržišnog, no više nije tri ili pet puta jeftiniji, čega je znalo biti. Pritom smo posebno pazili na deficitarne zanatske djelatnosti kojima nismo mijenjali cijene zakupa - izjavio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:02