Cijena odojka gotovo se izjednačila s cijenom janjetine, a za kunu do dvije je u prosjeku jeftinija od puretine!
Zato s opravdanjem postavljamo pitanje što se to događa ove godine s cijenama mesa. Dok su se prijašnjih godina u ovo vrijeme odojci mogli naći i po 27 kuna za kilogram, a najviša cijena je rijetko prelazila 30 kuna, ove godine koštaju u prosjeku 34 kune. I to u trgovačkim lancima. Na tržnicama su i do 40 kuna.
To bi bilo razumljivo da je cijena kukuruza na burzama skočila u nebo kao prošle i pretprošle godine, ali ove godine, tvrdi Stipan Bilić, stručnjak za prehrambenu industriju, cijena mu je znatno pala.
S druge strane, pak, janjetina nikada nije bila jeftinija: u većini trgovačkih centara se može naći već za 48 kuna! I domaća puretina je probila rekord u jeftinoći. Razlog visoke cijene odojka nije novogodišnja noć, jer su cijene i u srpnju bile slične.
- Visoka cijena odojka znači jednostavno da ga nema dovoljno u odnosu na potražnju, a to se događa u ciklusima svakih tri do pet godina. Zato, ako se poklopi da je ciklus proizvodnje u Europi ili svijetu slabiji, a potražnja ista ili veća, onda i cijena raste - kaže Bilić.
Ove se godine očito dogodio vrhunac tog ciklusa.
- Proizvodnja odojaka je kod nas vrlo mala, većinom ih uvozimo iz Nizozemske, Danske i Belgije. U slučaju janjetine riječ je o snažnom uvozu iz Rumunjske i Bugarske - objašnjava Bilić.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....