MULJAŽE U KAZALIŠTU

ŠTO OTKRIVA DOKUMENTACIJA O MALOJ SCENI Od države i Zagreba uzeli su pola milijuna kuna za dnevnice i honorare, još pola milijuna za troškove

U subotu smo objavili članak o tome kako posluje privatno zagrebačko kazalište Mala scena. U njemu sam prikazao, u najgrubljim crtama, kako se to kazalište razbacuje javnim novcem

U subotu smo objavili članak o tome kako posluje privatno zagrebačko kazalište Mala scena. U njemu sam prikazao, u najgrubljim crtama, kako se to kazalište razbacuje javnim novcem, kako njegovi vlasnici hine slobodne umjetnike a istodobno sami sebi isplaćuju basnoslovne svote za jednostavne predstavice s najviše dva glumca, od pola sata, i pritom uživaju različite povlastice kakvih se ne bi posramili ni menadžeri Mercedesa.

U međuvremenu, detaljnije sam proučio obimnu službenu dokumentaciju o poslovanju Kazališta Mala scena u 2011. godini. Evo što sam ustanovio.

Vitomira Lončar je, nominalno, slobodna umjetnica, no ona se ne bavi nikakvim slobodnoumjetničkim zanimanjem, nego je producentica. Ovako je sama sebi, o trošku Grada Zagreba, isplanirala zaradu u 2011. godini.

Za pet predstava, od kojih, dakle, ni jedna nije složenija nego malko dulji skeč s dva glumca, ona, dakle, nastupa kao producentica, za što je potpisala ugovore o autorskom radu. Cifre su sljedeće: za predstavu “Ovca za cijeli život” 90 tisuća kuna; za predstavu “Zagrljaj” 25 tisuća kuna; za predstavu “Priča o vodi” 60 tisuća kuna; za predstavu “Kamenje” 25 tisuća kuna. Ukupno: 200 tisuća kuna. I to samo od Grada Zagreba. Gdje je još Ministarstvo kulture...

Ivica Šimić, drugi suvlasnik Kazališta Mala scena, o trošku je Grada Zagreba za 2011. potpisao autorske ugovore na mnogo skromniji iznos: 62 tisuće kuna za predstavu “Kamenje”, koju je režirao i dizajnirao. Ukupno obitelj Šimić: 262 tisuće kuna samo od autorskih honorara u vlastitom kazalištu.

No to, dakako, nije sve. Lončareva i Šimić svaki mjesec isplaćuju sebi i naknadu za “probe i predstave”. Za veljaču Lončareva je primila 7200 kuna, a Šimić 10.400 kuna; za ožujak Lončareva 7800 kuna; za travanj Šimić 20.400 kuna; opet za travanj Šimić 7400 kuna, Lončareva 13.000 kuna. Dalje sam pronašao podatke za listopad: Šimić 8200 kuna, Lončareva 11.200 kuna; pa za studeni: Lončareva 9600, Šimić 13.000. Za siječanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan i prosinac nemamo dokumenata, no samo za pet mjeseci isplatili su si, eto, 106.200 kuna. Zbrojimo sa 264 hiljade i evo cijelih 370 hiljada kuna javnog novca za obitelj Šimić.

I onda piše Lončareva da je Tomaž Pandur skup. U usporedbi s njom, on je vrlo jeftin.

No to, dakako, nije ni približno sve. Pogledajmo samo dio tzv. režijskih troškova koje je Vitomiri Lončar i Ivici Šimiću u 2011. platio Grad Zagreb. Plaća im privatne mobitele, benzin, naknadu za obrt, naknadu za tvrtku, naknadu za privatne bankovne kartice, osiguranje, najamninu, pretplate na časopise i portale, članarine za razne organizacije, Oriflame kozmetiku, popravke auta, ručkove, režijske troškove i putovanja s dnevnicama, a tih nije malo i nisu jeftina.

U travnju je Šimiću i Lončarevoj isplaćeno 8240 kuna za put u Kairo, pa Lončarevoj još 894 kune za put u Split.

U svibnju, nisam utvrdio za koji put, Lončarevoj je isplaćeno 15.420 kuna, a Šimiću 14.260 kuna. Dalje sam našao podatke za kolovoz, kad je Šimiću isplaćeno 8200 kuna, pa mu je u rujnu isplaćeno 3300 kuna. U svibnju je ispostavljen račun i za nekakvo putovanje avionom u iznosu od čak 47.820 kuna, no nisam ustanovio za što i je li im Grad i to refundirao...

Kako bilo, ni to nije sve. Jer Šimić prima godišnje još 300 tisuća kuna od države da vodi ASSITEJ i nekakav Epicentar, pa tim novcem putuje doslovno od Japana do iza Urala, gdje je nedavno napravio predstavicu uz objašnjenje da su ga, eto, zločesti zagrebački činovnici “prognali u Sibir”. Vrag zna je li u Sibiru platio i porez za honorar koji je tamo ubrao...

No, vratimo se Maloj sceni. Uz svu opisanu rastrošnost, to je privatno kazalište u 2011. poslovalo u debelom plusu, ostalo im je čak 342 hiljade kuna viška, dakako neoporezivog. Te su godine ukupno iz proračuna primili 770.209 kuna plus, dakako, što im država plaća staž i zdravstveno osiguranje i daje sve moguće porezne olakšice...

Ukratko, Vitomira Lončar i Ivica Šimić uzmu godišnje od Republike Hrvatske i Grada Zagreba najmanje pola milijuna kuna za autorske honorare, različite naknade, dnevnice i putovanja. Pride im država plati staž i socijalno te osigura još pola milijuna kuna za razne troškove! Za taj novac naprave tri dječje predstavice godišnje (umjesto 30) koje, dakako, igraju jeftino unajmljeni glumci-honoraci, s perspektivom da ih Šimić, preko ASSITEJ-a, možda povede u Sibir, a možda ih i ne povede.

'Tražim da mi se hitno isplati novac i smijeni pročelnik Ivica Lovrić'

Vitomira Lončar na jučerašnjoj je konferenciji za novinare istaknula zahtjeve svog kazališta Mala scena. Oni, naime, traže od Grada Zagreba hitnu isplatu sredstava za izvršeni prošlogodišnji program i rješavanje žalbe vezane uz ovogodišnji program.

Osim toga, zahtijevaju da im Grad odgovori na sve dopise koje su uputili, da objave podatke o svim kazalištima i njihovim programima za prošlu godinu, da obrazlože sve odbijene programe te da im dostave odluke Vijeća prema kojima je Maloj sceni smanjeno sufinanciranje za čak 72 posto u protekle četiri godine.

- Smanjili su nam financiranje, iako mi nismo ni prolongirali ni odgodili niti jednu premijeru. Primjerice, kazalište Trešnja u četiri je godine imalo samo jednu premijeru i doživjeli su smanjenje od samo 20 posto. U proteklih godinu dana nisu imali nijednu premijeru, a sredstva su im na kraju za 2013. godinu čak i povećana za tri posto. Mi smo prošle godine imali tri premijere, a sredstva nam se konstantno smanjuju. Zašto? - pita Lončar.

Ako se zahtjevi Male scene ne ispune, kaže, četiri zaposlenika kazališta dobit će otkaz, a na kraju godine će kazalište zauvijek zatvoriti vrata i vratiti prostor Gradu.

Tvrdi da je i veliki problem u nemogućnosti komunikacije s Gradom: prošle godine nisu odgovorili na čak 10 dopisa koje im je Mala scena poslala. Lončar dodaje i da im je Grad uplatio 133 tisuće kuna onoga dana kad je najavljena konferencija za medije, u čemu vidi pokušaj da je se isplatom sredstava na neki način utiša. No, takav postupak smatra krajnje uvredljivim.

- Sve mi se počelo događati u trenutku kad sam počela upozoravati na kulturnu hobotnicu. Onda su mi ljudi koje sam javno navela kao članove te hobotnice počeli slati inspekcije, ali one nikada nisu pronašle nepravilnosti u našem poslovanju. Zbog svega što se dogodilo tražim smjenu pročelnika Gradskog ureda za kulturu Ivice Lovrića. Zahtijevam i da se ispita legalnost zapošljavanja njegova zamjenika Tedija Lušetića, koji je sigurno protuzakonito izabran - tvrdi Lončar.

Istaknula je da su samo tijekom jučerašnjeg dana došla 104 maila podrške kazalištu Mala scena, koje su poslale institucije i udruge iz cijelog svijeta. ( Zrinka Korljan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:43