OPASNA OTROVNICA

ŠTO ČINITI AKO VAS UGRIZE POSKOK Ovo su tri stvari koje morate odmah napraviti: Krećite se što manje...

 Srđan Vrančić/CROPIX

Iako je primio protuotrov, muškarac iz Neuma kojega je ugrizao poskok nije preživio. Stručnjaci pozivaju na oprez, a novinar Hrvatske televizije provjerili su posjeduje li Hrvatska dovoljno dragocjenog seruma.

Nesretnog muškarca poskok je ugrizao dok je u vrtu brao rajčice. Odmah je otišao u Dom zdravlja, gdje je primio serum te je upućen u Mostar na daljnje liječenje. No, na putu do bolnice mu je pozlilo te je preminuo.

Važno je, kažu stručnjaci, i kako se osoba ponaša odmah nakon ugriza. Bitno je da se što manje kreće, da srce ne cirkulira prebrzo krv po organizmu, da ga ne uhvati panika, i da pokuša iscijediti van što više otrova, poručuju.

U Hrvatskoj žive tri vrste otrovnih zmija - poskok, riđovka i žutokrug. Najviše je ugriza poskoka, i to u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Poskok je najveća i najotrovnija zmija u Europi - u svojim žljezdama nosi i do 40 mg otrova.

- Budući da Imunološki zavod više ne proizvodi serum, zalihe su se iscrpile, cijene su uvozne veće, ne znam koliko ga točno ima, ali sigurno ga ima manje nego prije - upozorava zmijar Mladen Panić.

No protuotrova trenutačno ipak ima dovoljno. Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi od 3 do 5 ugriza zmija otrovnica. Najviše tijekom ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 08:57