SAVEZ

ŠTO ĆE UČINITI ČAČIĆEVI REFORMISTI NAKON IZBORA? Uđu li u Sabor, podržat će SDP. Ako pobijedi HDZ, onda 'će vidjeti'

U svojim istupima posljednjih mjeseci Čačić je kritizirao vladajuću koaliciju, a Bernardića je tek ovlaš opomenuo nakon što je ovaj izvrijeđao Jandrokovića
Radimir Čačić
 Željko Hajdinjak / CROPIX

U Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske uspjeli su dobiti još jedne saveznike, istina, postizborne – to su Reformisti, koje vodi varaždinski župan Radimir Čačić.

Informaciju o postigutom dogovoru dobili smo od jednog člana Predsjedništva SDP-a, a onda i od Čačića. Svodi se na sljedeće: ako nakon parlamentarnih izbora 5. srpnja priliku za sakupljanje 76 zastupničkih mandata i formiranje nove Vlade dobije Davor Bernardić, čelnik Restart koalicije, može računati na glasove Reformista.

Radimir Čačić uvjeren je (baš kao i SDP-ovac s kojim smo razgovarali) kako će njegova stranka osvojiti tri mandata, dva u III. izbornoj jedinici i još jedan u VI., iz koje dolazi Darinko Dumbović, trenutno jedini saborski zastupnik Reformista. To je, ipak, upitno jer su na prošlogodišnjim europskim izborima dobili samo 0,9 posto glasova.

Iako je bilo naznaka da će Reformisti koalirati sa SDP-om, to se neće dogoditi, a Čačić je na ovaj način pokazao da je bliži Restart koaliciji nego HDZ-u. Uostalom, u svojim istupima posljednjih nekoliko mjeseci često je kritizirao vladajuću koaliciju, a Bernardića je tek ovlaš opomenuo nakon što je ovaj vulgarno izvrijeđao Gordana Jandrokovića. “Žao mi je što je Bernardić to učinio jer je pristojan i dobro odgojen čovjek, i to mu ne treba”, kratko je tom prilikom komentirao Čačić.

Ipak, ako netko od Reformista uspije ući u saziv Sabora, tek će se vidjeti koga će podržati. Naime, kad smo pitali Čačića, a što ako HDZ bude u mogućnosti prikupiti dovoljno potpisa za formiranje Vlade, uslijedio je neodređen odgovor: “Onda ćemo vidjeti.”

Ali zasad su Reformisti uz SDP i njihove partnere. (R.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:50