PROMJENA VREMENA

Stižu obilne kiše i grmljavina, meteorolog otkrio kad se točno očekuju, meteoalarm ‘upaljen‘ za jednu regiju

U nedjelju i ponedjeljak promjenljivo oblačno i malo hladnije uz sjeveroistočni vjetar
 Dragan Matić/Cropix

Nad Sredozemnim bazenom je dominantan utjecaj toplog suhog zraka Saharskog porijekla. Duboka ciklona stacionira se južno od Islanda nad Atlantikom. Nestabilan atlantski zrak prodro je nad Europu i premješta se sjevernije od Alpa prema istoku. Manje količine nestabilnog zraka prelazi ili zaobilazi Alpsku prepreku, a na mjestu miješanja dviju zračnih masa, dolazi do jakog razvoja konvektivne naoblake, piše meteorolog Bojan Lipovšćak N1.

Manja količina nestabilnog zraka prošla je noćas preko većeg dijela unutrašnjosti i sjevernog Jadrana uzrokujući mjestimice grmljavinske pljuskove i manji pad temperature zraka. Danas tijekom dana nastavit će se pritjecanje hladnijeg nestabilnog zraka.

Danas će vrijeme u unutrašnjosti biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Navečer i u noći na subotu jače naoblačenje sa sjeverozapada uz kišu, grmljavinu i obilne pljuskove kiše. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti od 28 do 30 Celzijevih stupnjeva.

Na Jadranu pretežno sunčano i vruće. Najviše dnevne temperature do 35 Celzijevih stupnjeva. Poslijepodne na sjevernom i srednjem Jadranu umjeren razvoj dnevne naoblake uz lokalne nevere. Puhat će slab do umjeren jugoistočnjak koji će poslijepodne okrenuti na jugozapadnjak, a uz obalu Istre i na Kvarneru zapuhat će jaka bura.

U subotu nastavak nestabilnog vremena s lokalnom grmljavinom i pljuskovima osobito u unutrašnjosti, manje kiše na Jadranu i uz Jadran – osobito na jugu Dalmacije. Na sjevernom i srednjem Jadranu bura, a na južnom sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature od 15 do 20 Celzijevih stupnjeva, na Jadranu oko 23, najviše dnevne od 27 do 31 Celzijevih stupnjeva.

U nedjelju i ponedjeljak promjenljivo oblačno i malo hladnije uz sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu bura. Od sredine tjedna stabilizacija vremena uz porast temperature zraka.

Prema sadašnjim izračunima modela za prognozu vremena, čeka nas stabilno suho i sunčano vrijeme sve do Velike Gospe, zaključuje N1.

image

Žuti alarm upaljen je za već dio države

DHMZ
image

Stanje tijekom dana

DHMZ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2024 19:31