OBVEZUJUĆE KVOTE

STIŽU NAM PRVI MIGRANTI, A NITKO NE ZNA GDJE IH SMJESTITI! Prvi otkrivamo koliko će izbjeglica EU poslati u Hrvatsku

MUP tvrdi: Nadležan je MVEP, a MVEP odgovara: Netočno, nadležan je MUP
 AFP / CROPIX

ZAGREB - Europska komisija sutra će usvojiti i objaviti dugonajavljivani Migracijski program, a nacrt čiji je sadržaj procurio u javnost već je izazvao žestoke reakcije pojedinih država članica, ponajprije zbog prijedloga o obvezujućim kvotama za prijem određenog broja azilanata kako bi se pokazala solidarnost među državama članicama.

Britanci protiv

Program koji će sutra predstaviti povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos trebao bi spomenuti i kriterije prema kojima bi se među 28 država članica podijelio broj izbjeglica. Među kriterijima bi bila i razina nezaposlenosti i blagostanje u državi.

Najveće protivljenje moglo bi doći od strane Velike Britanije, a program snažno podupire Njemačka. Jučer u sjedištu Europske komisije nisu htjeli komentirati napise u medijima koji su se pozivali na nacrt prijedloga Komisije, ali nisu odbacili tvrdnje da Komisija želi upravo uvođenje obvezujućih kvota za države članice.

Iako Hrvatska nije prioritetno odredište izbjeglica i za većinu azilanata ona je samo tranzitna zemlja, najava o mogućem prihvatu dvjestotinjak Sirijaca opet je otvorila pitanje kako će Hrvatska pridonijeti rješenju i prijedlogu EK o raspodjeli izbjeglica. U pokušaju da dođemo do odgovora na pitanje - kakav je hrvatski plan za zbrinjavanje izbjeglica, jučer nas je dočekao zid šutnje u dva najvažnija ministarstva zadužena za rješavanje ove problematike.

Iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova prvo smo dobili uvjeravanja da ćemo dobiti relevantnog sugovornika za ovu temu, da bi nam nakon poslanih tema za razgovor odgovorili: “Upućujemo Vas da se za odgovore obratite Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, koje je nadležno za ovu temu”.

Nakon što smo po preporuci MUP-a kontaktirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, od njihove Službe za odnose s javnošću dobili smo isti odgovor u kojem nas se upućuje da se za odgovore obratimo Ministarstvu unutarnjih poslova koje je, po njima, nadležno za ovu temu. Iz oba ministarstva ostavili su nas bez ijednog odgovora.

Nemoguća jamstva

Zasad nam ostaje nagađati hoće li izbjeglice biti primljene u Prihvatilištu za strance Ježevo, u zagrebačkom Centru za tražitelje azila (bivšem hotelu Porin) ili u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini koje je nedavno nadograđeno za prihvat tzv. ranjivih skupina tražitelja azila u koje spadaju obitelji s malom djecom, osobe s invaliditetom, maloljetnici bez pratnje, žrtve nasilja...

Na tretman izbjeglica iz Sirije u Hrvatskoj nedavno se javno požalio Jamal Assad, ginekolog iz Zagreba. Kao službeni predstavnik Sirijskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj Assad je rekao kako je “nekoliko Sirijaca koji žive u Hrvatskoj pokušalo dovesti članove svoje obitelji, ali jamstva koja država traži jednostavno su prevelika i nije ih bilo moguće osigurati”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 10:29