VREMENSKA PROGNOZA

Stižu nam južina, kiša, a onda i pošteno zahlađenje: Norvežani su objavili prognozu, evo kad padaju temperature

U utorak nas očekuje umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, češćom na Jadranu i uz njega

Ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic Cropix/Cropix

DHMZ navodi da se u utorak očekuje umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, češćom na Jadranu i uz njega. Popodne i navečer u Dalmaciji i njezinoj unutrašnjosti očekuju se izraženiji i obilniji pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na sjevernom Jadranu i jak, a u Dalmaciji južni i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka na kopnu od 6 do 11, na moru između 13 i 18, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 20 °C, u Dalmaciji i malo viša.

"U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu česta kiša, posebno u drugom dijelu dana koji će biti i prevladavajuće oblačan. Temperatura zraka malo niža nego u ponedjeljak, uglavnom od 17 do 19 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj vjetar većinom slab, prevladavajuće jugozapadnog smjera. Oblaka će, kao i kiše, biti zamjetno manje nego na istoku, štoviše, u nekim će mjestima biti bez oborine veći dio dana.

U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom, pa i u obliku ponekog pljuska praćenog grmljavinom, a sunčana razdoblja najizglednija su u Istri. Puhat će većinom jugozapadni vjetar i jugo.

Jugozapadnjak i jugo i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će nakratko zapuhati i sjeverni te sjeverozapadni vjetar, a s promjenjivom naoblakom bit će i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, s njima i veće količine kiše u kratko vrijeme, osobito u drugom dijelu dana.

I na krajnjem jugu Hrvatske vrlo nestabilno, uz puno oblaka te čestu kišu pa i grmljavinu, a lokalno i poneki izraženiji i obilan pljusak. Uz umjereno do jako jugo more će biti umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 13 °C u unutrašnjosti do 18 °C na otocima, a dnevna oko 20 °C", prognozira dr. sc. Tanja Renko, javlja HRT.

image

DHMZ-ova prognoza za Split za sedam dana

Dhmz/

Kakvo nas vrijeme čeka u srijedu i četvrtak?

"U srijedu i četvrtak u većini predjela duž obale bit će suho. Malo kiše past će u srijedu na krajnjem jugu, u četvrtak pak na sjeveru, no znatnija oborina ponovno stiže u petak kada će jačati južina. Idući će dani biti manje topli.I u unutrašnjosti sredinom tjedna predah od oborine te barem djelomice sunčano, a svakako treba računati i na jutarnju maglu, posebno u četvrtak", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

image

Prognoza za sedam dana - obala

Yr.no/
image

Prognoza za sedam dana - Zagora

Yr.no/

Kada će zahladjeti?

No, svi se pitaju kad će zahladnjeti. Renko prognozira da s petkom stiže nova promjena, s njom u predjelima duž Jadrana i obilnija kiša. Pritom će temperatura zraka biti malo niža nego prošlih dana - bliža prosječnoj za početak studenog.

A ako ćemo vjerovati norveškom meteoservisu (Yr.no), od petka, 11. studenog,moglo bi uslijediti ozbiljnije zahlađenje. I to najviše u Zagori. Temperatura će sve više padati, da bi najmanje vrijednosti bile početkom sljedećeg tjedna, kada će dnevne temperature u zaleđu biti oko 6 - 8 stupnjeva, a one jutarnje oko nule - dva stupnja. Na obali i otocima će biti koji stupanj toplije, ali svejedno će trebati drugi rukavi i jakne. Idućeg tjedna u Zagrebu bi se temperature mogle spustiti i do nule.

image

Zagreb prognoza

Yr.no/

Prema prognozama DHMZ-a za idućih sedam dana, u subotu bi u Zagrebu dnevna temperatura mogla pasti na 10 °C, a u nedjelju bi moglo biti još hladnije, 7 °C. Što se tiče Slavonije, u Osijeku bi se dnevna temperatura također mogla kretati oko 10 °C u subotu te 9 °C u nedjelju.

image

DHMZ-ova prognoza za Osijek za sedam dana

Dhmz/
image

DHMZ-ova prognoza za Zagreb za sedam dana

Dhmz/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:41