DOLAZE TROPSKE NOĆI

Stiže vrhunac toplinskog vala, temperature idu do 38 stupnjeva: DHMZ izdao i posebno upozorenje

Noći će biti tropske što znači da se minimalna temperatura po noći neće spuštati ispod 20 stupnjeva
Ilustracija,plaža
 Tom Dubravec/ Cropix

Najavljivani toplinski val je stigao u Hrvatsku, a u nastavku dana će u najvećem dijelu zemlje biti jako vruće.

Prema prognozi DHMZ-a, bit će pretežno sunčano i vruće, a najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati od 31 do 36 stupnjeva Celzijevih.

Ponegdje će biti umjerena naoblaka, a uglavnom u istočnoj Slavoniji i mala vjerojatnost za popodnevni lokalni pljusak. Zapuhat će većinom umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a na Jadranu i jugoistočni.

Kulminacija sredinom tjedna

Jučer je najviša temperatura zabilježena u Kninu, 34,2 stupnja Celzijusa, a u Sisku je bilo 33,8.

Kulminacija toplinskog vala očekuje se sredinom tjedna, javlja meteorologinja N1 televizije Tea Blažević. Temperature bi ponegdje mogle narasti i do 38 stupnjeva, a noći će biti tropske. Minimalna temperatura se po noći neće spuštati ispod 20 stupnjeva. Nešto manje vrućine očekuju se krajem tjedna.

Žuti i narančasti meteoalarm

Meteorolozi su izdali upozorenje visokog stupnja za toplinski val. DHMZ je za područje cijele Hrvatske za danas izdao žuti meteoalarm zbog toplinskog vala koji bi mogao predstavljati rizik za zdravlje ljudi, posebice starijih i male djece. Za sutra je za područje Osječke i Karlovačke regije izdan i narančasti meteoalarm zbog iznimno visokih temperatura i do 37 stupnjeva, dok je za ostatak Hrvatske i za sutra na snazi žuti meteoalarm.

Naputci HZJZ-a za ponašanje prilikom velikih vrućina

HZJZ je izdao naputke za ponašanje prilikom velikih vrućina.

Ističu da je potrebno piti dovoljno tekućine te napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Dodaju da treba izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a to se posebice odnosi na djecu, trudnice, starije osobe, srčane bolesnike te bolesnike s kroničnim bolestima.

Osobe koje rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) se trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta.

HZJZ preporučuje tuširanje u mlakoj vodi ili zamotati se u hladne mokre ručnike.

Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka, preporučuju iz HZJZ-a.

Dodaju da je dobro koristiti laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.

Jesti treba češće i u manjim i tekućim obrocima te izbjegavati hranu prebogatu bjelančevinama.

- Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. „smoothie“ ili spravite laganu juhu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite, dodaje se u preporukama HZJZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:05