OZNAKE KVALITETE

Stiže Uskrs, a s njima i jaja na stol, no znate li što jedete? Pripazite na oznake, vrlo su važne

Svako jaje mora biti označeno oznakama koje otkrivaju način uzgoja, zemlju porijekla i registracijski broj proizvođača

Svako jaje mora biti označeno brojčano-slovnom oznakom u tri djela

 Slaven Turk/Ilustracija

U uskrsnom tjednu jaja su jedna od najtraženijih namirnica, no potrošači obično prilično slabo poznaju ono što kupuju, iako u slučaju ove namirnice postoji velik broj detalja na temelju kojih je moguće pametno odlučiti što odabrati.

Za početak, svako jaje mora biti označeno brojčano-slovnom oznakom u tri dijela, od kojih se prva brojka odnosi na način uzgoja, slovna oznaka koja slijedi nakon toga govori o zemlji podrijetla, a četveroznamenkasta brojka na kraju predstavlja registracijski broj proizvođača jaja.

Za većinu potrošača najzanimljivija će biti prva brojka, koja je uvijek u rasponu od 0 do 3 i koja govori o načinu uzgoja. Oznaka 0 govori nam da je jaje ekološki uzgojeno, što znači da potječe iz uzgoja koji podrazumijeva vrlo stroge kriterije u smislu držanja i hranjenja kokoši.

One tako moraju dobivati hranu koja nije tretirana te ih u staji smije biti najviše četiri na metar kvadratni. Također, kokoši trebaju imati redovit pristup prirodi i svježem zraku, a na zatvorenom u pravilu trebaju boraviti tijekom noći.

Oznaka broj 1 označava, pak, da je jaje iz slobodnog uzgoja, što znači da je kokoš također uzgajana slobodno, s pristupom prirodi i svježem zraku te da ih u staji nema više od devet na metar kvadratni.

Brojka 2 označava da je jaje nastalo podnim ili stajskim uzgojem. To zapravo podrazumijeva da su kokoši slobodne, dakle izvan kaveza, ali nemaju pristup vanjskom prostoru niti svježem zraku pa ovdje ulazimo u lošiju kategoriju.

Kategorija 3 od svih je opcija najgora - jaja su snjele kokoši koje nisu slobodne, zatvorene su u kavezima i ne izlaze u prirodu niti na svježi zrak.

Osim ovih oznaka, jaja se također razlikuju po veličini pa tako obično nose oznake S, M, L ili XL.

Ova prva podrazumijeva jaja težine do 53 grama, u kategoriju M spadaju sva ona između 53 i 63 grama, jaja do 73 grama nose oznaku L, dok su XL sva jaja koja prelaze ovu težinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:52