METEOROLOGIJA

STIŽE RADIKALNA PROMJENA VREMENA Kiša i grmljavina dobrom će dijelu Hrvatske donijeti osjetno osvježenje

Pogoršanje vremena moglo bi početi u večernjim satima na blagdan Velike gospe, znatno će osvježiti
 CROPIX

Blagdan Velike gospe u Hrvatskoj bi, kako se čini prema trenutnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, mogao označiti kraj velikog toplinskog udara, na kojemu se Hrvatska našla prije desetak dana.

U petak će još biti pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće, uz malu vjerojatnost za pokoji poslijepodnevni pljusak, uglavnom u gorskim krajevima. Vjetar u unutrašnjosti slab, na Jadranu slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu između 25 i 30, a najviša dnevna uglavnom od 33 do 38 Celzijevih stupnjeva.

U subotu pretežno sunčano i vruće mjestimice uz mogućnost pljuskova, a potkraj dana očekuje se početak promjene vremena.

U nedjelju i osobito ponedjeljak djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Očekuje se osjetan pad temperature zraka, osobito u ponedjeljak.

Prema DHMZ-ovoj sedmodnevnoj prognozi, vidljivo je da bi u ponedjeljak temperature zraka u odnosu na subotu, odnosno zadnji dan toplinskog vala, mogle pasti za barem deset Celzijevih stupnjeva, ponegdje i više. Osvježenje se očekuje i u unutrašnjosti i na Jadranu, ali ipak neće biti neugodno svježe, već sasvim ugodno za nastavak ljetnih aktivnosti, naravno, u pauzama pljuskova i grmljavine.

U međuvremenu, Meteoalarm je za petak objavio narančasta i crvena upozorenja zbog izrazito visokih temperatura. Očekuje se da će neka od tih upozorenja, koja upućuju na opasne i iznimno opasne vremenske uvjete, biti na snazi i prvi dio vikenda, a onda bi upozorenja mogla biti izdana zbog mogućeg nevremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:59