PROLJEĆE USRED ZIME

Stiže nam zatopljenje: Krajem tjedna temperature skaču i do 18 Celzijevih stupnjeva!

Vrhunac toplijeg vremena očekuje u petak, a najtopliji gradovi bit će Čakovec, Krapina i Varaždin
 Zvonimir Barisin / CROPIX

Nakon najhladnijeg početka veljače u posljednjih 50 godina, uzrokovanog sibirskim valom hladnoće koji je zahvatio naše krajeve, ovaj ćemo se tjedan malo odmoriti od snijega, leda i 'minusa' na termometru.

Temperature bi, prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda , svakog dana trebale rasti s time da se vrhunac toplijeg vremena očekuje u petak.

Već je jutros bilo toplije nego što smo navikli proteklih tjedana. DHMZ-ovo mjerenje temperature u 8 sati otkrilo je čak 11 Celzijevih stupnjeva u Dubrovniku te tek stupanj manje na Hvaru. Najhladnije je bilo na Zavižanu, -9.

Iako danas nećemo vidjeti previše sunca veći dio Hrvatske bit će u 'plusu'. Očekuje nas umjereno do pretežno oblačno dok je u Dalmaciji mjestimice moguća kiša, a u Lici i Zagori slab snijeg.

U sjevernim kopnenim krajevima i na sjevernom Jadranu bit će većinom sunčano. Najviša dnevna temperatura kretat će se uglavnom od 1 do 6, u Hrvatskom Zagorju i Međimurju i viša, a na Jadranu između 8 i 13 Celzijevih stupnjeva.

U srijedu će biti slično, no s mnogo više sunčanih razdoblja. U noći i dijelu prijepodneva u unutrašnjosti su mjestimice mogući magla ili niski oblaci, no prevladavat će sunčano. Dnevni se maksimalac očekuje između 3 i 9 odnosno na Jadranu između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak nas očekuje, srećom kratkotrajno, pogoršanje vremena uz obilnije oborine, no temperature se neće previše spuštati.

Krajem radnog tjedna očekuje se vrhunac toplog vremena. Živa u termometru trebala bi skočiti i desetak stupnjeva, a DHMZ očekuje da će Varaždin, Čakovec i Krapinu grijati čak 18 Celzijevih stupnjeva. Već dan kasnije slična bi temperatura trebala biti u Splitu, Šibeniku, Kninu, Rijeci, Sinju te na Krku.

Sunčano bi se vrijeme trebalo zadržati do početka idućeg tjedna kada ponovo dolazi postepeno pogoršanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 13:46