POČAST ŽRTVAMA

Stipo Mlinarić (DP): Kome je to Milorad Pupovac u Vukovaru bacao vijenac?

"Bacati vijenac, a ne reći imena onih zbog kojih ga bacate potvrđuje da se tu radi o laži"

Stipo Mlinarić

 Damjan Tadić/Cropix

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić upitao je u četvrtak kome je to predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac u Vukovaru bacao vijenac u Dunav i odavao počast.

"Bacati vijenac, a ne reći imena onih zbog kojih ga bacate potvrđuje da se tu radi o laži", ustvrdio je Mlinarić na konferenciji za novinare Domovinskog pokreta u Vukovaru.

Ranije u Vukovaru je Milorad Pupovac, dan prije obljetnice pada grada, odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama, poručivši kako griješe oni koji misle da je loše odati poštovanje svim žrtvama u Vukovaru.

"Takvi performansi koji se izvode iz godine u godinu su nedopustivi, posebice jer je upravo Vlada Andreja Plenkovića donijela zakon prema kojem je Grad Vukovar mjesto posebnog pijeteta", ocijenio je Mlinarić.

‘‘Goran Kitić Kitara je Srbin koji je živio s nama, Vukovarac koji se borio s nama na Sajmištu, a koji je ubijen u siječnju 1992. Zavezali su ga za špagu na ušću Vuke u Dunav i ostavili ga danima tako. Misli li gospodin Pupovac na Gorana Kitića Kitaru kad baca vijenac u Dunav? Borio sam se do zadnjeg dana u Vukovaru, a na ovom mjestu, u ovo vrijeme nitko nije ubijen osim Hrvata. Prema tome, pitam se kakve to performanse radi Pupovac? Zašto to radi i zašto provocira?‘", upitao se Mlinarić te poručio kako je "ta priča s performansima završena priča".

"Što ih ne pitate imena i prezimena ubijenih ljudi? Ja ću vam reći imena i prezimena 262 ranjenika koja su ubijena na Ovčari, reći ću vam 2717 imena ljudi ubijenih u Vukovaru", rekao je Mlinarić novinarima.

Predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog pokreta Tomislav Josić kaže da "Pupovac može doći u srpnju ili kolovozu i baciti vijenac za žrtve u Vukovaru, ali se danas, 17. studenog, ne može reći da je to za civilne žrtve u gradu Vukovaru".

Josić je na konferenciji za novinare u cijelosti pročitao pismo koje je gradonačelnik Vukovara i predsjednik DP-a Ivan Penava s time u vezi uputio premijeru, Vladi RH i Ministarstvu branitelja i apelirao na premijera da u slijedećim danima koji su za Vukovarce teški i emotivni "spriječi bilo kakve aktivnosti koje narušavaju dignitet i istinu o Domovinskom ratu, a motivirane su isključivo politički" i to, kako je naveo, s ciljem da se unese nemir i pokaže da se čak niti zakonom Vukovar nije uspio zaštititi od pokušaja relativizacije povijesnih činjenica".

"Posljednjih nekoliko godina upravo se jedna takva aktivnost odvija na obali Dunava u Vukovaru, kada visoki politički dužnosnici, pa čak i predstavnici Vlade RH na dan 17. studenog polažu vijenac za nevine srpske žrtve, čime se i službeno daje legitimitet ovom činu, što posebno boli i vrijeđa sve nas Vukovarce", napisao je Penava i ustvrdio da "toleriranje takvih organiziranih provokacija u očima Vukovaraca nije ništa drugo nego izdaja".

Na pitanje kako misle zabraniti bacanje vijenaca, Mlinarić je odgovorio da će se tome oduprijeti svim dozvoljenim sredstvima, ako treba i prosvjedom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:21