SEZONA GRIPE

Stiglo 600.000 doza cjepiva protiv gripe, laboratorijski potvrđeno 13 slučajeva

Iz HZJZ-a tvrde kako neće biti nestašice te pozivaju ugrožene skupine da se cijepe
 Biljana Blivajs/Cropix/

Svih 600 tisuća naručenih doza cjepiva protiv gripe stiglo je u Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odakle su preraspodijeljene diljem Hrvatske. Naime, ove godine cijepljenje je počelo nešto ranije nego što je to bilo prethodnih godine. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), kažu kako doza cjepiva ima sasvim dovoljno te pozivaju građane da se cijepe, pogotovo osobe starije životne dobi i one koje su imunokompromitirane.

Stručnjaci upozoravaju da bismo ove godine mogli očekivati pojačanu sezonu gripe, koja je zbog koronavirusa, odnosno utjecaja restriktivnih mjera, proteklih sezona izostala. Pozivaju se na podatke iz Australije, koja je imala jednu od jačih sezona otkako se prati. Iako se ne može preslikati situacija, poučeni iskustvom, sliku s južne hemisfere obično prati ona na sjevernoj.

Kad je riječ o epidemiji u Hrvatskoj, ona još nije počela. Prema podacima HZJZ-a, dosad je zabilježeno svega 13 laboratorijski potvrđenih slučajeva, te se smatra da je riječ o sporadičnim slučajevima, jer još uvijek nema grupiranja.

Također, riječ je o virusu influence tipa A. Valja naglasiti i to da je u Australiji gripa došla ranije nego inače, ali kako stvari stoje, čini se da takav slučaj neće biti i kod nas. Inače, ako se gledaju prethodne godine, izuzev posljednje dvije, kada je situacija bila izmijenjena zbog epidemije covida, uobičajeno je da gripa stiže oko Božića, a završava u travnju, dok svoj vrhunac dostiže krajem siječnja i u veljači.

Samo cjepivo besplatno je za starije osobe, imunokompromitirane te za zdravstvene djelatnike i osobe koje rade s osjetljivim skupinama. Svi ostali cjepivo mogu kupiti u ljekarni po cijeni od stotinjak kuna, odnijeti liječniku i cijepiti se.

Kad je u pitanju epidemija koronavirusa, trenutačno se može reći da je situacija mirna. Broj aktivnih slučajeva, prema podacima Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, je 1724, što je deset puta manje nego što je u vrijeme vrhunca prethodnih valova bilo dnevno zabilježenih slučajeva.

I u bolnicama je relativno povoljna situacija, te je u ovom trenu hospitalizirano 342 pacijenata, a od toga je na respiratoru deset pacijenata.

Ipak, i dalje su visoki brojevi preminulih. Primjerice, od početka rujna do danas, od koronavirusa ili uz njega, preminulo je preko 500 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:58