VAŽNE PROMJENE

Stigle nove preporuke HZJZ-a, štošta se mijenja: Kraća izolacija za kontakte, ali i neke oboljele

Također, u utorak se produljuju epidemiološke mjere, ali i stupaju na snagu nova pravila oko EU digitalne covid potvrde

Ilustracija

 Matija Djanjesic/CROPIX

Svi bliski kontakti osobe oboljele od koronavirusa, prema novim pravilima Zavoda za javno zdravstvo, a koja su objavljena u ponedjeljak navečer, u samoizolaciji će biti sedam dana. Izuzeće od samoizolacije imaju osobe koje su preboljele virus ili su cijepljene unutar 120 dana, cijepljeni Janssenom unutar 60 dana, svi koji su primili booster te osobe koje su se cijepile nakon preboljenja.

Dakle, novim preporukama ukida se samoizolacija od 10 dana za one koji nisu preboljeli niti cijepljeni te se izjednačavaju s onima koji su prije više od četiri mjeseca preboljeli ili primili dvije doze cjepiva.

Nulti dan

Također, u nekim slučajevima skratit će se i izolacija bolesnih osoba na pet dana. Izolacija bolesnih, koji nisu preboljeli ili cijepljeni traje deset dana, onih koji su preboljeli i cijepljeni traje sedam dana.

No i jedna i druga skupina oboljelih može u izolaciji biti pet dana i to u slučaju da petoga dana imaju negativan brzi antigenski test, koji je napravljen u certificiranom laboratoriju.

Konkretno, osoba koja je bolesna ne može sama napraviti kućni test i ako je negativan smatrati da može izaći iz izolacije. Također, valja naglasiti da se prvi dan simptoma smatra nultim danom, nakon čega se broji pet dana. A i dalje će, doznajemo, vrijediti pravilo da osoba treba biti afebrilna barem jedan dan i imati značajno poboljšanje simptoma.

Putovanje u EU

Također, u utorak se produljuju epidemiološke mjere, ali i stupaju na snagu nova pravila oko EU digitalne covid potvrde.

Konkretno, ako danas putujete u neku od zemalja Europske unije, a cijepljeni ste prije više od devet mjeseci, vaša potvrda nije važeća za prelazak granice, odnosno, morate imati negativan BAT unutar 24 sata ili PCR unatrag 72 sata.

Osobe koje su primile booster, u Hrvatskoj potvrdu dobivaju na godinu dana. Za neophodne stvari, poput odlaska na posao i hospitalizaciju, vrijede ranije propisana pravila, a to znači da potvrda na temelju preboljenja vrijedi godinu dana, mogu je ishoditi vjerojatni slučajevi, kao i svi oni koji su bolest potvrdili brzim antigenskim testovima.

No za sve drugo (okupljanja i svadbe) vrijede pravila iz EU covid potvrde, dakle osoba koja je preboljela covid i dijagnosticirana je BAT-om, morat će napraviti test za odlazak na događaj.

Brzi antigenski testovi za učenike stižu tek sredinom veljače?

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja još ne znaju kad će biti osigurani brzi antigenski testovi za samotestiranje učenika, no očekuju da to neće biti prije sredine veljače. To znači u tjednu uoči drugog djela zimskih praznika, koji traju od 21. do 25. veljače.

Sugovornici bliski Vladi i Nacionalnom stožeru civilne zaštite nisu zadovoljni time i smatraju da je riječ o mjeri koja početkom ožujka neće imati smisla jer već tad očekuje smirivanje petog vala infekcije varijantom omikron te bi tad broj zaraženih učenika i onih u samoizolaciji trebao biti neznatan.

Problem je, kažu nam, što se nabavlja mnogo brzih testova, što za one koji testove koriste za odlazak na posao, što za široku upotrebu, budući da se oni u Hrvatskoj koriste dijagnostički u rangu PCR-a, zbog čega se otežano nabavljaju. Upravo se zato postavlja pitanje je li, s obzirom na okolnosti, uopće trebalo najaviti tu mjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:01