EKSPRESNA PRESUDA

Stigla prva osuđujuća presuda zbog napada na novinarku prema novom Kaznenom zakonu

Na današnjem ročištu Lovrinčević se izjasnio krivim za napad na snimateljicu koja je pratila događaj od javnog interesa

Ivan Lovrinčević

 Duje Klaric/Cropix

Ivan Lovrinčević uvjetno je osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godine dana zbog napada na snimateljicu N1 televizije, koji se dogodio na Uskrs 2020. godine pokraj crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji.

Nakon samo jednog ročišta sutkinja je danas donijela presudu. Optužen je da je počinio kazneno djelo protiv javnog reda – prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi. Riječ je o prvoj takvoj presudi koja je donesena prema novom Kaznenom zakonu za djelo prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa, javlja Slobodna Dalmacija.

Na današnjem ročištu Lovrinčević se izjasnio krivim za napad na snimateljicu koja je pratila događaj od javnog interesa. Pred sutkinjom i oštećenom medijskom djelatnicom, nakon upita općinske državne odvjetnice, ispričao se zbog neprimjerenog ponašanja.

- Ispričavam se zbog ovog događaja, jako mi je žao, u mom ponašanju nije bilo nikakve namjere, reagirao sam instinktivno, danas shvaćam koliko je to bilo pogrešno, još se jednom ispričavam i garantiram da se takvo nešto više neće ponoviti - kazao je Lovrinčević, a snimateljica N1 televizije prihvatila je njegovu ispriku, što je bila olakotna okolnost za okrivljenog pri donošenju presude.

Općinsko državno odvjetništvo uvažilo je i njegovo priznanje krivnje kao i želju da se ispriča medijskoj djelatnici kojoj je toga dana kada se dogodio napad udario rukom po kameri dok je snimala događaj od javnog interesa. Lovrinčević je više puta ponovio kako je svjestan toga što je učinio i da tako nešto nikada ne bi ponovio niti bi se obraćao takvim riječima "ljudima koji obavljaju svoj posao niti bi ih pokušao u tome spriječiti te se zbog toga naročito kaje".

Kriv što je 12. travnja 2020. godine s balkona svoje obiteljske kuće koja se nalazi sa sjeverne strane platoa crkve Svetog Leopolda Bogdana Mandića, najprije vrijeđao novinare koji su se nalazili ispred te crkve i gestikulirao im podignutim rukama s ispruženim srednjim prstom, a takvo ponašanje je snimala novinarska snimateljica N1 televizije, piše Slobodna Dalmacija.

- Nedugo zatim izišao je iz kuće i prišao okupljenim novinarima obrativši im se riječima: "Ajte ća svi", pa kada mu je jedna novinarka kazala: "Dobar dan, kako ste, sretan vam Uskrs, mir s vama", izgovorio je riječi: "Mir s vama, p.…e k…c, j…m vam mater", a nešto kasnije vozilo je zaustavio pored novinara i u nakani da snimateljicu onemogući u obavljanju njezinog novinarskog posla snažno udario rukom po njezinoj kameri koju je držala uključenu istovremeno joj govoreći: "Šta snimaš, ko ti je dozvolija da snimaš" - navodi se u presudi čime je, kako je ranije napisano, osobu u obavljanju poslova od javnog interesa silom spriječio u radu.

Inače, Lovrinčević je u svojoj obrani naglasio da je u međuvremenu izgubio posao zbog nedjela koje mu se stavilo na teret, što mu se također uzelo u obzir kao olakotna okolnost pri donošenju presude.

- Ovo je velika stvar da je prvi put neko osuđen zbog napada na našu kolegicu. Takav potez za nas je početak i opomena svim huljama koje napadaju naše kolegice i kolege, s napomenom da su najčešće meta žene. Kolegici s N1 televizije čestitamo i podsjećamo koliko je pretrpjela stresa i straha u protekle dvije i pol godine.

Davno smo očekivali da će ovo biti gotovo, ali pozdravljamo ovakvu presudu. Također, Hrvatsko novinarsko društvo očekuje osuđujuću presudu i napadačima koji su isti dan kolegicu Živanu Šušak Živković s Dalmatinskog portala spriječili u obavljanju svog posla - komentirao je današnju presudu Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Dok se slučaj napada na snimateljicu N1 televizije okončao već nakon prvog ročišta, suđenje za dvojicu napadača na novinarku Dalmatinskog portala Živanu Šušak Živković poprilično se odužilo s pozivanjem novih svjedoka koji će se očitovati o tom danu.

U slučaju Šušak Živković okrivljenici su Tonči i Antonio Ćukušić, ali su se oni izjasnili da se ne osjećaju krivima. Podsjećamo, novinarka Dalmatinskog portala napadnuta je istog dana kao i snimateljica N1 televizije, kada je pokušala ući u crkvu sv. Leopolda Bogdana Mandića i snimiti kako se građani okupljaju uoči mise.

U crkvi na splitskoj Sirobuji na Uskrs je don Josip Delaš održao misu, iako je to zbog epidemije koronavirusa tad to bilo zabranjeno. Novinarka je pokušala mobitelom snimiti vjernike koji se u crkvi okupljaju tijekom epidemije kada joj je prišao muškarac i izbio mobitel iz ruke, a potom joj je vratima prikliještena ruka.

Kao i danas optuženom Lovrinčeviću, dvojici napadača na novinarku Dalmatinskog portala sudi se prema novom Kaznenom zakonu za djelo prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa ili je u javnoj službi. Za ovu vrstu djela predviđena je zatvorska kazna u trajanju do tri godine, a ako je žrtva u takvom napadu ozlijeđena propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:04