URBANA LEGENDA ILI...?

Stigla prognoza vremena za izborni dan, u HDZ-u već sada zadovoljno trljaju ruke!

Najhrabriji se kupaju na plažama diljem obale, ali vremenska prognoza za izbornu srijedu nije tako lijepa
 Boris Kovačev/Cropix

Kiša pada, kiša pada, mutna voda teče. Rijetki birač, rijetki birač, do škole se šeće... Kako sada stvari stoje, za odlazak na izborna mjesta u srijedu zaista će nam trebati kabanice, baš kao i Ani(ci) u pjesmi, a ni gumene čizme neće biti na odmet.

Navikli smo posljednjih tjedana na lijepo vrijeme, neki ovo već nazivaju ljetom, najhrabriji se kupaju na plažama diljem obale, ali vremenska prognoza za izbornu srijedu nije tako lijepa.

Neće to smetati igračima Dinama i Varaždina, oni su navikli igrati po kiši i lošim terenima, ali izbirljiv hrvatski narod sigurno nije zadovoljan. Jer, nije isto otići iz svojih stanova glasati pa poslije toga na kavu na suncu ili glasati pa onako pokisao natrag kući. I onda čekati rezultate i riskirati da budeš pokisao i nakon objave pobjednika.

No, dobro, možda smo otišli predaleko s uvodom. Dakle, vremenska prognoza za srijedu zaista je loša. Temperature će diljem Lijepe naše pasti i 15 stupnjeva u odnosu na danas, kiša će padati posvuda, i to gotovo cijeli dan, a takvo bi vrijeme, ne šalimo se sada, zaista moglo utjecati na izlaznost birača.

Konvencionalna mudrost kaže da snijeg i led ili vjetar i kiša najviše odgovaraju HDZ-u, stranci koja je u posljednja tri desetljeća mnogo puta dokazala da ima najdiscipliniranije biračko tijelo u kojem nema puno mimoza.

HDZ-ovim biračima ne smeta puno čak ni promjena ideološkog smjera ili retorike trenutnog stranačkog lidera, pa zašto bi im onda smetalo malo kiše i blata na putu do birališta?

Jesu li i birači Domovinskog pokreta od "pravog materijala", nitko ne može znati jer će im ovo biti tek njihovi drugi parlamentarni izbori.

Urbana legenda kaže kako se i birači Radničke fronte maločega boje, dok se SDP-ove tradicionalno smatra pekmezastim i izbirljivim biračima koji stalno traže neku dlaku u jajetu svoje stranke i stranačkog lidera.

Hoće li doista, i u kojoj mjeri, takva pekmezasta tekstura tradicionalnog socijaldemokratskog birača - u kombinaciji s olovnom kišom - ugroziti njihove šanse da iznenade vladajući HDZ i na valu velike izlaznosti izbore neočekivanu pobjedu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:42