SVE ZAHVALJUJUĆI EL NINU

STIGLA DUGOROČNA PROGNOZA U Hrvatskoj je trenutno vrlo hladno. Saznajte što nas očekuje u veljači...

 EPH

Nakon sušnog i iznadprosječno toplog prosinca dočekao nas je hladni siječanj. Nakon Nove godine pao je snijeg, koji se istina brzo i otopio nakon par dana južine, ali nakon toga temperature su se brzo spustile na razinu koja je primjerena ovom dobu godine. Hoće li se takvo vrijeme nastaviti i u veljači? Sudeći po dugoročnoj prognozi portala vrijeme.net odgovor je - ne! Čeka nas topla veljača, za 3, 4 stupnja iznad prosjeka, s vrlo malo oborina...

Izračuni sezonskih prognostičkih modela zasnovanih na izračunima Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena u Readingu (UK) najavljuju nam nastavak sušnog razdoblja, osobito u kontinentalnim predjelima i ekstremno sušnim razdobljem u Gorskom kotaru i dijelu Like. Možemo dakle očekivati manjak oborina i u veljači od kojeg bi trebala biti izuzeta jedino južna Dalmacija.

Izračuni temperatura pokazuju nastavak trenda natprosječno tople zime, bez obzira na trenutni val hladnog zraka i mrazeve.

U najvećem dijelu Hrvatske očekujemo temperature koje će biti 3 do 4 stupnja više od klimatološki očekivanih vrijednosti, a u sjeverozapadnim i središnjim kontinentalnim područjima sa Zagrebom u središtu očekujemo i do 5 stupnjeva Celzija iznad normale. Proizlazi da će u kontinentalnim područjima zima u svom završnom dijelu sličiti prosincu: dakle sušna i ekstremno sušna te nadprosječno do ekstremno topla.

Ovime ujedno imamo i elemente odgovora na pitanje hoće li, odnosno koliko će biti snijega do kraja ove zime. Nije naravno moguće dati prognozu dan po dan, no iz toplinskih i oborinskih karakteristika do kraja siječnja i u veljači možemo najaviti da ozbiljnijeg snijega više neće biti, barem ne do ožujka kada će i El Niño znatno oslabiti, a temperature i oborinski režim će se približiti onom uobičajenom za to razdoblje.

Snježne epizode,ako ih uopće i bude u nizinama, bit će dakle vrlo rijetke i uglavnom slabe i kratkotrajne, piše vrijeme.net.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:50