MJESEČNO ISTRAŽIVANJE

Stigao novi Crobarometar: Podrška premijeru narasla dva posto, Milanović u padu drugi mjesec zaredom

Optimizam građana - točnije, manjak istog - na sličnoj je razini nekoliko mjeseci. Gotovo 70% uvjereno je da RH ne ide u dobrom smjeru

Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Dnevnik Nove TV donosi drugi dio tradicionalnog mjesečnog istraživanja Crobarometar za lipanj 2023. Istraživanje je provedeno između 1. i 20. lipnja metodom osobnog intervjua u kućanstvu.

Rezultati reflektiraju period s kraja prethodnog mjeseca i prve polovice aktualnog mjeseca. I dalje je konstantna tema inflacija tj. rast cijena pojedinih proizvoda i usluga važna tema u javnom prostoru i svakodnevnom životu građana. Također su i dalje aktualni pregovori oko rasta plaća u javnom sektoru te štrajka pojedinih skupina. S ulaskom u lipanj još su naglašenije teme vezane uz turizam, odnosno prati se broj dolazaka i noćenja te očekivanja od ostatka turističke sezone. Lipanj je mjesec Povorke ponosa (Pride-a) tako da su i teme vezane uz prava (seksualnih) manjina zastupljenije u medijskom prostoru.

Optimizam građana - točnije, manjak istog - na sličnoj je razini već nekoliko mjeseci. Gotovo 70% uvjereno je da Republika Hrvatska ne ide u dobrom smjeru. Baš suprotno, da ide u ispravnom smjeru, vjeruje 21% građana, dok o ovom pitanju stav nema čak 10 posto ispitanica i ispitanika.

image
Nova TV

Odluke i poteze Vlade premijera Andreja Plenkovića uglavnom odobrava 30% ispitanih građana, a njih 61% u istraživanju je kazalo da ih uglavnom ne odobrava, dok 9% ispitanih ne zna. Ispitanici inače najveću podršku radu Vlade daju u području vanjske politike, a najmanje po pitanju upravljanja javnim financijama. U odnosu na prethodni mjesec, vidljiv je blagi porast - u svibnju je rad Vlade odobravalo 28% ispitanih, a nezadovoljnih je bilo 64%.

image
Nova TV

Kada je riječ o podršci rada predsjednika Zorana Milanovića, na sličnoj je razini kao i posljednja tri mjeseca. Odluke i poteze predsjednika uglavnom odobrava 37% ispitanih, dok njih 56% kaže kako ih uglavnom ne odobrava. 7% ispitanih ne zna. Uspoređujući podatke iz svibnja, i ovaj mjesec predsjedniku potpora pada – tada ga je podržavalo 38% ispitanih, a za svoj rad nije imao potporu 53% ispitanika.

image
Nova TV

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. lipnja na 992 punoljetna građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:15