‘ISPRIČAVAMO SE...‘

Stenjanje u centru Osijeka: Hakirali terminal za najam bicikala pa ispred Katedrale pustili - pornić!

Ispričavamo se korisnicima naših usluga i građanima, ako im je ova situacija priuštila bilo kakve neugodnosti, kaže direktor GPP-a

Ilustrativna fotografija

 Siraj Ahmad/Alamy/Alamy/Profimedia/Siraj Ahmad/alamy/alamy/profimedia

Stenjanje iz zvučnika i prizori koji su na televiziji inače "zaključani", a i kad se prikazuju to je obavezno s oznakom da nije za mlađe od 18 godina, pojavili su se u petak navečer na displayu info panoa osječke gradske tvrtke Gradski prijevoz putnika u samom središtu grada, ispred Konkatedrale sv. Petra i Pavla.

Konkretno, na terminalu za najam javnih gradskih bicikala, umjesto uputa za najam pojavio se - pornofilm. Trajalo je to neko vrijeme, privuklo pozornost prolaznika, neki su odlučili i fotografirati pornić koji se pojavio na ekranu...

- Bili smo meta hakerskog napada, koji je obuhvatio i našu web stranicu, sustav videonadzora te info panoe, pa tako i ovaj ispred Konkatedrale na postaji za najam gradskih bicikala. Čim smo dobili informaciju o tome, odmah smo isključili sve terminale - rekao nam je Dejan Rusmirović, direktor GPP-a, dodavši i kako su odmah o svemu obavijestili policiju kao i tvrtku Sustav javnih bicikala, koja u suradnji s GPP-om upravlja sustavom najma bicikala u Osijeku, ali i više od 20 gradova u Hrvatskoj.

- Panoi su i dalje isključeni, jer čekamo i upute policije, odnosno njihova odjela za kibernetičku sigurnost, da nam daju zeleno svjetlo za resetiranje sustava, odnosno njegovo ponovno pokretanje. Što se tiče web stranice, nju smo vrlo brzo uspjeli vratiti, a na njoj nije bilo nikakvih nepodobnih sadržaja, nego su hakeri napravili samo neke izmjene na stranici. No to smo u međuvremenu riješili.

Iskreno, ne znam zašto se to dogodilo, jer nismo dobili nikakve zahtjeve za plaćanje odšteta, niti nam je bilo što ukradeno. U svakom slučaju, ispričavamo se korisnicima naših usluga i građanima, ako im je ova situacija priuštila bilo kakve neugodnosti, ali to je očito u današnjem svijetu teško izbjeći unatoč svim mjerama sigurnosti i zaštite koje imamo - istaknuo je Rusmirović, dodavši kako je najam bicikala i dalje moguć putem mobilne aplikacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:39