CIRKUS U TROGIRU

Stari kamen u gradskoj jezgri zamijenili s novim pločama, građani bijesni: ‘Kakav idiotizam!‘

Vezano za rekonstrukciju ulice oglasili su se iz Grada Trogira

Komunalni radovi u centru Trogira

 Paun Paunovic/Cropix

Jučer je glasno u javnosti odjeknula vijest da su stare kamene kocke u staroj gradskoj jezgri Trogira, koja je pod zaštitom UNESCO-a, zamijenjene novim pločama.

Uslijed sanacije vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava te rekonstrukcije elektroenergetske mreže stare kamene kocke zamijenjene su novim, modernim pločama.

Zahvaljujući investiciji umjesto u more odvodnja će ići u uređaj za pročišćavanje na Divuljama, dok je ranije odlazila na trogirsku rivu. Ljeti su se zbog toga gradom širili neugodni mirisi, a zimi su pješački koridori često plavili.

Dio građana Trogira nezadovoljan je novim izgledom ulica u tom povijesnom gradiću, prenosi Dnevnik.hr.

"Dragi turisti, dođite u Trogir, grad koji je muzej sam po sebi. Ispravak: Dragi turisti, dođite u Trogir, grad kojim vlada glupost i nepromišljenost", komentirali su neki od stanovnika.

"Auuuu, idiotizam", još je jedan od komentara.

"Veliki minus za gradonačelnika koji bi ga mogao koštati mandata", zaključio je jedan građanin.

image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix

Iako neki od građana kažu da im je sada lakše hodati ulicom, ostatak je ogorčen. Kamen je, kažu tijekom godina nekoliko puta vađen i vraćan, ali nije dosad promijenjen.

"Građanima stare jezgre UNESCO ne dopušta da stave klime i mijenjaju prozore koji nisu u izvornom obliku, a ovdje dolazi do kompletne rekonstrukcije znamenitosti", kažu čitatelji.

"Nije to toliko bilo klizavo ni labavo. Kao djeca smo ljudima zvonili i kucali na vrata i trčali onako dječje šlampavi, nikad se nismo okliznuli ni na jednu saližu (izlizani kamen)", dodali su.

image
Paun Paunovic/Cropix

Vezano za rekonstrukciju ulice oglasili su se iz Grada Trogira tvrdeći da popločenje nije bilo ni povijesno ni stoljetno.

‘Treba reći da kameno popločenje Ulice bl. Augustina Kažotića nije bilo povijesno niti stoljetno, niti je vrstom kamena, obradom i tehnikom izvedeno prema pravilima struke. Popločenje datira iz 80-ih godina 20. stoljeća i falsifikat je povijesnih pločnika, stoga je već konzervatorskim elaboratom koji je prethodio projektnoj dokumentaciji, a potom Glavnim projektom iz 2019. godine, predviđena njegova zamjena novim pločnikom. Također, staro popločenje bilo je oštećeno te je predstavljalo opasnost za prolaznike, a sada se zamjenjuje novim kvalitetnim kamenom iz Segeta. Manji dio pločnika koji je istraživanjem potvrđen kao povijesni će se sačuvati‘, navode iz Grada.

Treba napomenuti da Grad Trogir osim što nije nadležan za izdavanje ovakvih dozvola, nije ni investitor u projekt, piše Dalmatinski portal. Naručitelj projekta je Agencija EKO Kaštelanski zaljev, dok su investitori Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split i HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o Zagreb, a radove će izvoditi Vodoprivreda Split d.d. Solin.

image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:27