IZ HAAGA REPORTERKA JUTARNJEG SNJEŽANA PAVIĆ

STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ NISU KRIVI Haag amnestirao Miloševića: Jedini zločinački pothvat vodio je Tuđman!?

Jovica Stanišić i Franko Simatović bili su čelnici tajne službe MUP-a Srbije, a danas su oslobođeni krivnje
 AFP, Arhiva Cropix

DEN HAAG - Haaško tužiteljstvo za njih je tražilo doživotne kazne zatvora, a sud ih je oslobodio! Uz suprotno mišljenje sutkinje Michele Picard, prvostupanjsko vijeće Haaškog suda danas je odbacilo većinu optužbi protiv bivših čelnika tajne službe MUP-a Srbije Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića i naložilo da ih se odmah pusti iz pritvora.

Mišetić: 'Oslobađajuća presuda Simatoviću i Stanišiću za zločine u Hrvatskoj i BiH je groteskna!'

Predsjedavajući sudac Alphons Orie, onaj koji je Gotovinu osudio na 24 godina zatvora, rekao je da je dokazano da su Stanišić i Simatović osnovali, naoružavali i opremali niz paravojnih srpskih postrojbi koje će od ljeta 1991. počiniti niz teških zločina u Hrvatskoj i BiH: Crvene beretke , Srpsku dragovoljačku gardu Željka Ražnatovića Arkana, Škorpione koji su postali poznati po snimci ubojstva šestorice Bošnjaka iz Srebrenice kod Trnova.

'OVO JE FRAPANTNA PRESUDA I PORAZ TUŽITELJSTVA ICTY-ja' Reakcije iz BiH na presudu Stanišiću i Simatoviću

Međutim, oslobodio ih je jer smatra da im cilj nije bio činjenje zločina, nego uspostava srpske kontrole nad okupiranim područjima.

Sud je utvrdio da su dvojica čelnika DB-a Srbije osnovali, financirali i opremali i paravojne postrojbe i Martićevu policiju, a zapovijedali su najzloglasnijom od njih, Crvenim beretkama, odnosno Jedinicom za specijalne operacije MUP-a Srbije, koja je postala slavna kad je pod vodstvom Milorada Vukovića Legije ubila srpskog premijera Zorana Đinđića.

Uhićeni su 13. ožujka 2003., u masovnom uhićenju u operaciji Sablja nakon ubojstva Đinđića, a Haag je tek nakon toga podigao optužnicu protiv njih.

Oslobađajuća presuda svakako će potaknuti niz teorija zavjere, s obzirom da se devedesetih naširoko nagađalo kako Stanišić nikad neće biti optužen zbog izvrsnog odnosa s američkim tajnim službama, koji potječe još iz vremena rata u BiH kad je oslobađao UNPROFOR-ce koje je Mladić zarobio i vezao lancima.

'STANIŠIĆ JE U ŠOKU OD SREĆE!' Odvjetnik bivšeg šefa srpske tajne službe o presudi Haaškog suda

Haaški sud je potvrdio da su Crvene beretke, Arkanovci i Škorpioni počinili niz zločina, od Dalja i Erduta, Baćina i Lovinca do Bosanskog Šamca, Doboja i Zvornika, a Martićeva policija koju su također pomagali protjerala više od 100.000 nesrba iz okupiranih područja Hrvatske. Međutim, nisu krivi.

Orie je rekao da sud saslušao svjedoka koji je vidio kako je Jovica Stanišić u rujnu 1991. došao u Dalj u zgradu Hadžićeve vlade i vikao zašto se Vukovar još nije predao. Orie je objasnio da su većinom glasova zaključili da je Stanišić time izrazio "podršku uspješnom vojnom zauzimanju Vukovara", ali da istodobno nema dovoljno dokaza da je imao namjeru sudjelovati u udruženom zločinačkom pothvatu!

Franko Simatović je također bio u Vukovaru prije pada i na proslavi nakon pada, no uz preglasavanje sutkinje Picard, i u njegovom su slučaju suci zaključili da je samo "davao podršku uspješnom vojnom zauzimanju Vukovara".

Isto je i u slučaju zločina Martićevaca.

- Jovica Stanišić je od travnja 1991. pomagao MUP-u SAO Krajine, dakle prihvatio je rizik da će počiniti progon, ali to nije dovoljno da bi se dokazao prvi oblik odgovornosti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu. Većina u sudskom vijeću ne smatra da je Jovica Stanišić imao namjeru izvršenja cilja udruženog zločinačkog pothvata protjerivanja nesrba putem ubojstava, deportacije, prisilnog opremještanja i progona - objavio je sudac Orie mišljenje većine, tj stav kojeg zastupa on i sutkinja Elizabeth Gwaunza, a dosljedno mu se protivila iskusna haaška sutkinja Michele Picard.

Stav većine je da ni Stanišić ni Simatović dakle nisu imali namjeru trajno protjerati Hrvate i Bošnjake s velikih djelova Hrvatske i BiH, nego im je cilj bio "uspostavljanje i održavanje srpske kontrole nad velikim dijelovima Hrvatske i BiH".

Suci su također ustanovili da nema dokaza da su planirali ili naredili bilo koji zločin iz optužnice. Ustanovili su da su "pomogli u počinjenju zločina Crvenih beretki u Bosanskom Šamcu i Doboju", međutim, ni "ta pomoć nije bila konkretno usmjerena na počinjenje kaznenih djela, nego na uspostavljanje srpske kontrole nad tim područjima", pa ni za to nisu krivi!

Sudsko je vijeće ustanovilo da su od travnja do srpnja 1991. formirali Crvene beretke (Legijin JSO) na početku od 25-30 ljudi, a najkasnije od rujna 1991. su njima zapovijedali. Golubić je bio samo prvi u nizu centara za obuku koji su osnovali, u kojima su pripadnici Crvenih beretki obučavali druge paravojne postrojbe u Istočnoj Slavoniji i na više mjesta u BiH. Crvenim beretkama su "rukovodili i organizirali" čitavo vrijeme na koje se odnosi optužnica, od 1991, do 1995., a najkasnije od rujna 1991. su njome zapovijedali. U kolovozu 1993. ta je postrojba i formalno postala dio DB-a Srbije, dakle i formalno podređena njima. Međutim, nisu krivi za zločine Crvenih beretki.

Sa drugim paravojnim postrojbama veze su bile slabije, rekao je Orie: nakon što su ih osnovali, nema dokaza da su rukovodili ni Škorpionima ni Arkanovom Dobrovoljačkom gardom. Crvene beretke (JSO) prvi su zločin počinile u Slavonskom Šamcu početkom 1992, a nešto kasnije u Doboju.

"Nema dokaza da su Stanišić i Simatović osobno rukovodili operacijom u tim mjestima, niti da su davali upute da se čine zločini. No s obzirom na svoju ulogu i veličinu počinjenih zločina, morali su znati za njih, pa su nakon Šamca mogli predvidjeti da će JSO činiti zločine u Doboju", rekao je Orie.

Mogli su predvidjeti, no i u ovom slučaju je većina sudaca zaključila da nisu imali namjeru sudjelovati u udruženom zločinačkom pothvatu.

Jedino Hrvatska u Haagu osuđena za udruženi zločinački pothvat na štetu BiH

Stanišić i Simatović su bili optuženi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu protjerivanja nesrpskog stanovništva s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, putem kaznenih djela ubojstava, deportacije, prisilnog premještanja i progona. Na čelu zločinačkog pothvata bio je Slobodan Milošević , a članovi su bili od Milana Martića do Radovana Karadžića.

Međutim, kako su optužbe odbačene i obojica oslobođena, tako je sada jedino Hrvatska u Haagu osuđena za udruženi zločinački pothvat na štetu BiH.

Haaško tužiteljstvo je, naime, podiglo više optužnica protiv lidera Srba u BiH za sudjelovanje u zločinačkom pothvatu na čelu s Miloševićem, ali dosad još nitko iz BiH nije osuđen da je bio dio pothvata na čelu s Miloševićem i drugim beogradskim liderima. Što se tiče Hrvatske, to je pravomoćno potvrđeno u presudi Milanu Martiću i Milanu Babiću.

Vlada Srbije šalje zrakoplov po Stanišića i Simatovića

BEOGRAD - Srbijanska vlada poslat će u petak ujutro državni zrakoplov po bivšeg zapovjednika Službe državne sigurnosti Srbije (SDB) Jovicu Stanišića i zapovjednika Postrojbe za specijalne operacije (JSO) Franka Simatovića-Frenkija koji su u četvrtak nepravomoćno oslobođeni u Haaškom tribunalu (ICTY), rekao je agenciji Tanjug Simatovićev odvjetnik Mihajlo Bakrač.

Stanišić i Simatović bi, kako je objasnio Bakrač, trebali poletjeti vladinim zrakoplovom iz Rotterdama oko 7,30 sati, a njihov se dolazak u beogradsku zračnu luku Nikola Tesla očekuje dva sata kasnije.

Radiotelevizija Srbije (RTS) također je izvijestila, pozivajući se na neslužbene izvore, da bi Stanišić i Simatović trebali "oko 8 sati poletjeti vladinim avionom iz Rotterdama za Srbiju". (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 04:03