IZNIJELI STAV

SSSH protiv smanjenja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje

U SSSH smatraju kako bi ta intervencija bila iznimno opasna za ustavni koncept socijalne države

Mladen Novosel

 Ronald Goršić/Cropix

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) prijedloge Hrvatske udruga poslodavaca (HUP) za smanjenje doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje kako bi radnicima rasle plaće ali i zaposlenost, drži zahtjevom za državnom intervencijom u korist poslodavaca.

U SSSH smatraju kako bi ta intervencija bila iznimno opasna za ustavni koncept socijalne države te su neugodno iznenađen jednostranim HUP-ovim posezanjem u sustave socijalne sigurnosti bez predstavljanja svojih prijedloga prvo onima na koje se odnose, odnosno radnicima i njihovim predstavnicima sindikatima.

SSSH vjeruje kako je o svemu važno argumentirano razgovarati, posebice sa stranom na koju se tražene izmjene odnose, te nikako ne može prihvatiti stalni pritisak HUP-a na ministra i javne vlasti na račun treće strane, ističe se u priopćenju SSSH u ponedjeljak.

Ne otkidati od ionako načetih sustava socijalne sigurnosti

Smatraju kako prostor za povećanje plaća poslodavci moraju pronaći povećanjem efikasnosti svojih poslovnih procesa, a ne daljnjim otkidanjem od ionako načetih sustava socijalne sigurnosti.

HUP-ov je stalni pritisak, među ostalim, ne tako davno već urodio ukidanjem doprinosa za slučaj nezaposlenosti čime država radnike čini ovisnima o Državnom proračunu, a njihova prava nesigurnima i ovisnima o trenutnoj izvršnoj vlasti, upozoravaju iz SSSH.

Kada je riječ o mirovinskom sustavu, podsjećaju kako je najveći pojedinačni generator njegova deficita zapravo trošak uvođenja drugog mirovinskog stupa. Taj se deficit već dvadeset godina uvijek iznova koristi kao opravdanje potrebe za smanjivanjem mirovinskih prava. Stoga je za očekivati da bi daljnje smanjenje doprinosa u prvi mirovinski stup vrlo brzo rezultiralo i novim zahtjevima za smanjenjem mirovinskih prava. Dakle, HUP poziva Vladu da omogući radnicima rast neto plaća nauštrb njihovih budućih mirovina, drže u SSSH.

Tvrdnje da bi porezno rasterećenje donijelo ekonomski rast koji bi potom povećao porezne prihode i popunio rupe u državnom proračunu nastale smanjenjem doprinosa očekivane su od poslodavaca, ali nedostojne znanstvenog ugleda ekonomskih stručnjaka, uključujući onih u poslodavačkim redovima.

Praksa je tu ideju odavno diskreditirala, počevši od zemalja u kojima je ona ponikla poput SAD-a i Velike Britanije. Smanjenje poreza, nasuprot tome, u pravilu uvijek vodi manjim poreznim prihodima i potom smanjivanju socijalnih prava, navodi se, uz ostalo, u priopćenju SSSH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:08