OBLJETNICA

Srpsko narodno vijeće: ‘U operaciji Bljesak prije 26 godina ubijani su srpski civili"

Tog 1. svibnja 1995. hrvatske vojne i redarsteve snage su u 32 sata oslobodile koupirana područja Zapadne Slavonije
Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac
 
 Damjan Tadić/Cropix

U povodu Vojno redarstvene operacije (VRO) Bljesak, kojom je Republika Hrvatska prije 26 godina od okupacije oslobodila zapadnu Slavoniju, iz Srpskog narodnog vijeća (SNV) su u subotu priopćili da su tijekom operacije ubijeni srpski civili.

VRO Bljesak u kojoj su sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije RH, započela je 1. svibnja 1995., a hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom su u samo 32 sat oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije, oko 500 četvornih kilometara teritorija, koje su više godina pod okupacijskom držali pobunjeni hrvatski Srbi u tzv. Srpskoj krajini. U hrvatskoj oslobodilačkoj akciji uspostavljen je i nadzor nad autocestom A3 Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U današnjem priopćenju Srpsko narodno vijeće (SNV), uz ostalo, navodi da je akcija počela "1. svibnja 1995. oko 5.30 sati iz tri pravca na teritorij pod tadašnjom zaštitom mirovnih snaga Ujedinjenih naroda na kojem je živjelo 15.000 Srba".

Dodaju su tijekom okupacije " ubijani srpski civili, napadnute izbjegličke kolone, a nakon operacije na području tadašnjeg UN-ova Sektora Zapad ostat će 2000 do 3000 Srba".

U priopćenju SNV-a također stoji da su prvoga dana operacije Bljesak, oko 6 sati ujutro, "pripadnici Hrvatske vojske ušli u selo Medari koje se nalazilo tik uz liniju razgraničenja" i da su "počinili ratni zločin nad civilima".

"Prema izvještaju HHO-a iz 2002. godine, od 24 civilne osobe srpske nacionalnosti koje su bile u selu, ubijene su 22", tvrde iz SNV-a.

Navode i da je "sredinom 2010. završena ekshumacija posmrtnih ostataka 28 osoba iz zajedničke grobnice koja je bila na području mjesnog groblja Trnava" i da je na "Zavodu za sudsku medicinu do proljeća 2012. godine identificirano 14 stanovnika Medara ubijenih 1. svibnja 1995., uključujući i sve članove obitelji Vuković".

"Za zločin u Medarima nitko nije kazneno odgovarao", stoji, uz ostalo, u priopćenju SNV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 10:03