SKANDINAVSKI MODEL

Srbija bi zajedničku diplomaciju da ne bi morala vratiti zgrade

Troškovi su nam enormni, hajde da se ponašamo racionalno, poručuje Tadić
Slovenia's Prime Minister Borut Pahor arrives at an European Union Heads of States summit in Brussels June 17, 2010. REUTERS/Eric Vidal (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
 Reuters

BEOGRAD - Čini se da se ideja zajedničkih ambasada zemalja sljednica bivše Jugoslavije sve više kristalizira.

- Sve zemlje nasljednice SFRJ, a Srbija je tu posebno važna, mogle bi u paketu riješiti ne samo financijski aspekt sukcesije, nego i nasljeđivanje ambasada nekadašnje države, te dugova - rekao je slovenski premijer Borut Pahor prošli četvrtak.

Racionalno ponašanje

Samo dva dana poslije srbijanski predsjednik Boris Tadić u intervjuu za beogradski Blic ističe da bi se zemlje na Balkanu trebale ponašati kao Skandinavci koji imaju zajedničko zemljište za ambasade, trgovinska predstavništva.

- Troškovi su nam enormni, hajde da se ponašamo racionalno i uštedimo više novca za bolji život građana - izjavio je Tadić.

Srbija nema novca

No, Beograd bi upravo Sloveniji trebao vratiti rezidenciju u Rimu, ali to nikako da se dogodi. Srbijanska vlada nema novca da sada seli svoje diplomate pa se Tadiću vjerojatno učinilo zgodnim predložiti da njegovi diplomati ostanu u zgradama, te da se u njih usele i njihovi novi vlasnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 03:29