TO NIJE TURIZAM

Sramota u Dalmaciji: Splitski muzeji spojili blagdane i tisućama turista zalupili vrata!

 Feđa Klarić/Cropix

Sramota, sramota, sramota! Samo se tako može opisati ono što se događalo proteklih prazničkih dana tisućama turista pred zatvorenim vratima muzeja, katedrala i samostana u cijeloj Dalmaciji. Uzalud su gosti koji su se iskrcali s kruzera ili oni koji su došli na jednodnevni izlet u Split, Hvar, Trogir, Starigrad, Šibenik... pokušavali ući u neke od tamošnjih muzeja. Ako nisu bili najavljeni, muzeji su im bili nedostupni!, piše Slobodna Dalmacija.

Praznicima (pre)bogat tjedan nekim je kulturnim institucijama tako omogućio da u ovom, turistički iznimno prometnom tjednu posjetiteljima svoja vrata zatvore ukupno na četiri dana od njih sedam!! Tri dana su im državni i vjerski praznici, pa ne rade, a četvrti je nedjelja, pa opet - ne rade. Da stvar bude još gora za one željne razgledavanja naše povijesne baštine, ni u katedrale se nije moglo zbog Tijelova, kada je u njima izloženo Sveto Otajstvo i klanjanje svećenika u tišini, pa su zatvorile vrata turistima.

Sve se to događa na kraju lipnja, kada se na Jadranu odmara više stotina tisuća turista i kada bi u svakoj ozbiljnoj turističkoj zemlji svi koji žele profitirati od te činjenice stavili na raspolaganje sve svoje mogućnosti da zarade što više u nekoliko ljetnih mjeseci. U toj antiturističkoj priči koja je na rub živaca dovela većinu turističkih operativaca u agencijama koje su imale dogovorene skupine gostiju, najgore je u konačnici prošao imidž našega turizma.

- Nevjerojatno je da u ovo doba godine moramo misliti o tome hoće li nam neki muzej otvoriti vrata skupini turista ili neće. Sve je u njihovoj dobroj volji, jer oni praznicima i nedjeljom uglavnom ne rade, pa ako im ne najavimo grupu, od razgledavanja nema ništa. I dok se s većinom dogovorimo kad najavimo grupu, u srijedu i četvrtak bilo je pet kruzera u splitskoj luci s oko 2,5 tisuća gostiju, a nitko nije mogao u Arheološki muzej ili Salonu jer su bili zatvoreni. Uzalud smo zvali na sve telefone, pokušavali nekoga naći... gosti su ostali pred vratima – uzrujano nam je kazao Raden Zoković iz “Gulliver Travela”.

- Mi smo praznikom i ponedjeljkom zatvoreni, ali smo proteklih dana radili kada smo imali grupe, a tako će biti i idućih dana prema najavama agencija – kazali su nam u splitskoj Galeriji “Meštrović”. Na isti način rade i sestre benediktinke u svojem samostanu u Hvaru, baš kao i u dominikanskom samostanu u Starom Gradu.

Na probleme, kažu nam u turističkim agencijama u Dalmaciji, nailaze i u franjevačkom samostanu u Hvaru koji je zatvoren iza 13 sati, u katedralu u Hvaru ne daju vodičima ujutro, a u Trogiru ne mogu, kažu, goste voditi u katedralu gotovo nikad, uvijek je neki razlog za to.

Cijeli članak pročitajte na stranicama Slobodne Dalmacije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:27