DOSTA! DRŽAVI

‘Spriječite torturu i mučenje žena u javnim bolnicama, osigurajte im zdravstvenu zaštitu‘

Pojedini zdravstveni radnici i radnice odbijaju pružiti ženama njihovo zakonom zajamčeno pravo na pobačaj, upozorili su

prosvjed u znak potpore Mireli Čavajdi u Zagrebu

 DENIS LOVROVIC/AFP

Inicijativa DOSTA! upozorila je u četvrtak da Hrvatsku tjednima potresa niz svjedočanstava žena o brutalnim kršenjima njihovih prava na prekid trudnoće u javnim bolnicama što ukazuje na sustavno uskraćivanje zdravstvene zaštite ženama zbog osobnih interesa ili ideologija.

"Sukob privatnih i javnog interesa doveo je do korumpiranih profesionalnih standarda na štetu prava i zdravlja žena", priopćila je ta inicijativa nakon slučaja pacijentice iz Osijeka kojoj je krivo obavljen pobačaj u osječkoj bolnici, a komisija odbila novi jer je prošlo previše vremena.

Mediji su u srijedu objavili vijest da se pacijentica obratila u KBC Osijek u veljači kako bi napravila kirurški pobačaj koji je navodno i napravljen o čemu svjedoči otpusno pismo. Tri tjedna nakon zahvata pacijentica doznaje da je i dalje trudna te se ponovno obraća istoj bolnici gdje joj tumače da zbog navodne infekcije, za koju pacijentica tad prvi put doznaje, pobačaj nije bio moguć.

Tad saznaje i da je navodno prošao rok u kojemu je moguć pobačaj na zahtjev. Nakon što joj je odbijena zakonom zajamčena zdravstvena zaštita, a pružena institucionalna tortura, pacijentica o svom trošku odlazi na zahvat u Nizozemsku, podsjeća inicijativa DOSTA!.

"KBC Osijek je najnoviji primjer krajnje devastacije javnog interesa u području zdravstva, a to je pristup zdravstvenoj skrbi u skladu s Ustavom, zakonom i profesionalnim standardima 21. stoljeća", ističe inicijativa.

Pojedini zdravstveni radnici i radnice odbijaju pružiti ženama njihovo zakonom zajamčeno pravo na pobačaj, daju netočne savjete i nestručno izvršavaju medicinske zahvate, a da pritom ne snose odgovornost za kršenja prava pacijentica i zakona.

Pritom institucije koje bi trebale štititi interese i prava pacijentica i ugled zdravstvenih radnika i radnica koji rade svoj posao stručno i savjesno - šute. Šute i oni koji su na izborima dobili povjerenje građana da štite njihove interese i prava. Pokrovitelj ovakvih praksi je Ministarstvo zdravstva koje nema i ne želi imati utjecaja na protuzakonita postupanja u javnim bolnicama, upozorava DOSTA!

Organizacije civilnog društva stoga će u petak na Markovu trgu zatražiti u otvorenom pismu od premijera Andreja Plenkovića hitne intervencije kako bi država spriječila torturu i mučenje žena u javnim bolnicama te osigurala sigurnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu koju žene u Hrvatskoj danas nemaju.

Također pozivaju zdravstvene radnike i radnice da iskažu građansku hrabrost i javno prokažu neprofesionalno i nezakonito postupanje na svojim radnim mjestima kako bi zaštitili ugled svoje profesije i vratili povjerenje pacijentica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 13:22