PREMIJER O NOGOMETNIM IZBORIMA

'SPORT TREBA DEPOLITIZIRATI, HNS JE PREVIŠE ZAČAHUREN' Je li ovo poruka županijskim savezima da promisle koga predlažu za predsjednika HNS-a?

 
Andrej Plenković i Gordan Jandroković
 Goran Mehkek / CROPIX

- Sport treba u cijelosti depolitizirati. Hrvatski nogometni savez svojim se statutom prilično začahurio i zaustavio proces kandidiranja - rekao je premijer Andrej Plenković u subotu, prvi se puta izravnije uključivši u priču o nogometnim izborima i odmah posijao upitnike.

Je li ovo šifrirana poruka dužnosnicima županijskih nogometnih organizacija da još jednom promisle koga predlažu za predsjednika HNS-a? I nije li premijerov tajming promašen s obzirom na to da se Davor Šuker uokolo hvali da pobjedu drži u rukama? Njegovu kampanju navodno je podržalo već 14 županijskih saveza dok iza protukandidata Darija Šimića stoji samo Splitsko-dalmatinski ŽNS, koji ga je i nominirao.

Apel dužnosnicima

Plenkovićev varaždinski nastup, kako doznajemo, nije bio agitacija za Darija Šimića, ali jest predstavljao apel nogometnim dužnosnicima da dopuste njegovu kandidaturu na izbornoj skupštini HNS-a (22. prosinca). Premijerova logika u ovom slučaju kaže da je bučna kampanja samo zagrijavanje za ono što političari vole nazivati “festivalom demokracije”, topnička priprema za čin biranja između barem dvojice suprotstavljenih protukandidata. U suprotnom stvar zapinje u monološkim vodama i malo miriše na Sjevernu Koreju.

Izvori s odličnim pregledom igre otkrivaju da je subotnji Plenkovićev nastup u Varaždinu samo nastavak priče od sredine tjedna, kada je premijer u tajnosti okupio nekolicinu istaknutih članova HDZ-a, koji godinama drže istaknute funkcije u Hrvatskom nogometnom savezu, kako bi im objasnio da bi izborni proces valjalo demokratski razigrati.

Pobuna HDZ-ovaca

Premda su Plenkoviću bokove na ovom sastanku osiguravali ministar unutarnjih poslova Mladen Božinović i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, doznajemo da nakon dvosatnog mačevanja nisu uspjeli disciplinirati stranačku pastvu. Baš suprotno, nekolicina HDZ-ovaca s nogometnim backgroundom otvoreno se pobunila i podcrtala da će radije vratiti stranačke knjižice nego pretrčati iz Šukerova u Šimićev tabor. Riječ je o potencijalno opasnom sukobu za HNS: eventualna prijava Uefi o prejakom političkom stisku može rezultirati suspenzijom i isključenjem nogometne organizacije iz međunarodnih natjecanja. U predvečerje Svjetskog prvenstva samo bi političar kamikaza, spreman na gubitak nekih budućih izbora, preuzeo takav rizik.

Kako će se priča razvijati do 7. prosinca, kada predsjednički kandidati trebaju predati popunjene izborne formulare HNS-ovoj pravnoj službi? Davor Šuker nema osobitog razloga prekidati svoj predsjednički zen niti se pojavljivati u javnosti, on će strpljivo čekati da mu pobjeda padne u krilo. S druge strane, Dario Šimić je uoči Jadranskog derbija novinarima na Rujevici rekao da će se sve znati već u ponedjeljak, njegov pomirljiv ton odavao je blagu rezignaciju i pomirenost s porazom, ali Plenkovićev varaždinski nastup u njemu je probudio borbeni duh i nadu u preokret.

Na Rujevici nije bilo Rijekina predsjednika Damira Miškovića, navodno je proteklih dana boravio u Švicarskoj, a sve od početka sugerira da se ključevi Šimićeve izborne kandidature (nikako ne i konačne pobjede) nalaze baš u Miškovićevim rukama. Kada bi riječki nogometni gazda upregnuo svoju infrastrukturu u Šimićeva predsjednička kola - govorimo o tri županijska glasa (primorsko-goranski, ličko-senjski i istarski ŽNS) - onda bi i ona kolebljiva dalmatinska središta vjerojatno stala na stranu 42-godišnjeg Šukerova izazivača. Šimić je, podsjetimo, kampanju počeo u Splitu, ali je odmah zatim doživio hladan tuš u Šibeniku, čija je županijska organizacija, pod jakim utjecajem sudačkog senatora Ante Kulušića, podržala Šukera.

Glasačka mašinerija

U slučaju “auzmiješa” pod premijerovim pritiskom Šimić računa na podršku četiriju dalmatinskih organizacija i triju Miškovićevih glasačkih utvrda, kojima bi se na koncu priklonili Sisačko-moslavački i Koprivničko-križevački ŽNS. Taman devet glasova nužnih za verifikaciju prijave. Tjedan dana uoči zatvaranja kandidacijskog procesa, ova je kalkulacija na dugačkom štapu jer Šukerova je glasačka vojska znatno masovnija. Ona, uz matični ZNS, uključuje kompletnu Slavoniju te većinu županijskih središta u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Pravila i procedure

Davor Šuker će biti jedini kandidat?

Kandidacijski proces na nogometnim izborima završava 7. prosinca, izborima može pristupiti kandidat koji je dotad prikupio barem devet potpisa podrške županijskih nogometnih saveza. Kako stvari trenutačno stoje, Davor Šuker jedini ispunjava taj uvjet i na izbornoj skupštini 22. prosinca mogao bi aklamacijom dobiti novi mandat.

Teoretski, ali samo teoretski, postoji mogućnost da mu Skupština HNS-a - konstituirana sukladno odredbama promijenjenog Zakona o sportu - uskrati mandat i odbije njegovu kandidaturu. Ta skupština je u međuvremenu narasla na 59 članova, većinu mjesta u njoj drže predstavnici prvoligaških klubova i županijskih središta, manji dio pripao je drugoligašima, trećeligašima, amaterima, predstavnicima ženskog nogometa i futsala, kao i predstavniku Šimićeva nogometnog sindikata. Predsjednik može proglasiti pobjedu ako dobije barem 30 ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:46