DAN SJEĆANJA

Spomenik žrtvama holokausta u Zagrebu stoji od lani, ali pokriven: ‘Čeka se novo ime, evo kako bi se trebao zvati‘

Kraus: Treba ga preimenovati u ‘Spomenik žrtvama ustaškog terora ili žrtvama NDH‘
 Damir Krajač/Cropix

Zagrebački spomenik žrtvama holokausta vrijedan 11 mil. kuna, doznajemo iz Grada, neće biti otkriven ni danas, na Dan sjećanja na holokaust. Naime, spomenik kovčega na željezničkoj postaji, motiv inspiriran prikazom deportacije Židova iz filma "Schindlerova lista" kipara Dalibora Stošića i Krešimira Rogine, koji je na zagrebački Glavni kolodvor postavljen još u ožujku lani, još stoji na istom mjestu - pokriven. Trebao je biti službeno otkriven lani 22. travnja, na Dan proboja iz ustaškog logora Jasenovac, ali to se nije dogodilo. Kako kažu upućeni, možda će se to ipak dogoditi u travnju ove godine.

Spomenik još nije otkriven, kako doznajemo od Rade Borić, vijećnice platforme Možemo! u zagrebačkoj Skupštini, jer se čeka konačni dogovor sa židovskom zajednicom. Prema riječima Ognjena Krausa, predsjednika Židovske općine Zagreb, spomenik bi bio prihvatljiv kada bi ga se preimenovalo iz "Spomenika holokaustu" u "Spomenik žrtvama ustaškog terora ili žrtvama NDH".

"Židovska zajednica ne može prihvatiti spomenik za šest milijuna Židova ubijenih u svijetu kao da se to događalo negdje drugdje. U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, po rasnim zakonima te takozvane države, uz Židove sistemski se ubijalo Srbe, Rome, kao i sve neprijatelje tadašnjeg režima", naglašava Kraus.

To da mi komemoriramo šest milijuna žrtava, a ne posvećujemo to našim žrtvama, i za povjesničara Ivu Goldsteina sugerira da se holokaust dogodio negdje drugdje, a ne tamo gdje se spomenik diže, upravo na Glavnom kolodvoru.

"S tog je mjesta u kolovozu 1942. oko 800 zagrebačkih Židova deportirano u Auschwitz. Spomenik se postavlja u sjećanje na 30.000 Židova stradalih u holokaustu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i na brojne žrtve drugih genocida i masovnih zločina koje su počinili ustaški režim i Treći Reich", rekao je Goldstein.

Izaslanstvo Grada Zagreba odalo počast žrtvama holokausta

Izaslanstvo Grada Zagreba u četvrtak je, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta odalo počast žrtvama holokausta na gradskom groblju Mirogoj.

Izaslanstvo predvodeno zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavon Tomaševićem položilo je vijence na spomenik Mojsiju na groblju Mirogoj.

Uz gradonačelnika u izaslanstvu su bili i njegovi zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac te saborska zastupnica Rada Borić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:00