NEDOSTAJE KRUNSKI DOKAZ

Splitski odvjetnik Tonković: Ako ne pronađemo Antonijino tijelo, Paravinji ne možemo suditi

Paravinjino priznanje treba uzeti s rezervom. Bez pronalaska tijela nema dovoljno elemenata za donošenje bilo kakve pravosudne odluke

Pravosudne vlasti RH, u slučaju da Dragan Paravinja bude izručen Hrvatskoj, a uz pretpostavku da se tijelo Antonije Bilić ne pronađe, njemu ne mogu na temelju priznanja ubojstva, danog u Banjoj Luci, suditi za to ubojstvo. Bez pronalaska tijela i drugih materijalnih dokaza, pomoću kojih bi se moglo provjeriti njegovo priznanje, nema dovoljno elemenata za donošenje bilo kakve pravosudne odluke, piše Slobodna Dalmacija .

Prema dosadašnjim informacijama koje su prezentirane javnosti, po mojemu mišljenju, to bi bio presedan da se njega osudi za ubojstvo, a da se tijelo nije pronašlo. Riječi su to poznatoga splitskog odvjetnika Evelina Tonkovića.

Svakako s rezervom treba uzeti Paravinjino priznanje s obzirom da su u povijesti poznati mnogi slučajevi lažnog priznanja (ne)djela koja osumnjičeni nisu počinili pa je tada dolazilo do pogrešnih sudskih odluka.

- Što ako Paravinju osude za ubojstvo, a Antonija se nakon određenog vremena pojavi živa? Kakva bi to bila blamaža. Njegovo priznanje svakako treba provjeriti, što policija i čini, ali je vrlo važno i vještvo psihijatra, koji mora točno utvrditi njegovo psihičko stanje , osobna svojstva, karatker, emocionalno stanje... - kazuje Tonković.

U kabini kamiona su, prema policijskim izvještajima, pronađene dvije kapi krvi i jedna dlaka.

- Zbog toga nismo ništa bliže rješenju ovog zamršenog slučaja. U svemu je jedino izvjesno da je Antonia zaista bila u tom kamionu, no što se u njemu događalo? Mi ne znamo pod kojim je okolnostima Antonia ušla u kamion i što se s njom događalo nakon izlaska iz kamiona. S glave, ali i s tijela, otpadaju dlake svakoj osobi, pa je tako dlaka mogla otpasti i Antoniji. Na primjer, pri ulasku u bazen svakoj osobi ispadne određena količina dlaka, zbog toga i ljudi nose kapice u bazenu. Pri jutarnjem češljanju ispadaju dlake.

- U slučaju da je u kamionu pronađena veća količina dlaka (busen), to bi dalo osnova za zaključivanje da je u vozilu bilo nasilja, odnosno fizičkog sukoba. Dalje, valja utvrditi odakle je ta dlaka. Trebalo bi utvrditi s kojeg dijela tijela potječe pronađena dlaka jer i to daje mogućnost za razjašnjavanje onoga što se događalo. Nije isto ako je dlaka s intimnih dijelova tijela ili je u pitanju dlaka s glave - kazuje Tonković.

Ako je riječ o stidnoj dlaci, tada postoji mogućnost da je između njih bilo spolnog odnosa. Paravinju se tada može dovoditi u sumnju počinjenja kaznenog djela pokušaja silovanja ili samog silovanja. Ako se utvrdi da je pronađena jedna dlaka s glave, to baš i nema neku težinu.

- Da je bilo “čupanja” između njih dvoje u kamionu, zasigurno ne bi bila jedna dlaka. Prema dostupnim informacijama iz medija, nije bilo jačeg krvarenja koje bi upućivalo na fizičko nasilje, ranjavanje, jer samo dvije kapljice krvi to ne dokazuju . Mehanizam njihova nastajanja mogao je biti pod različitim okolnostima. Da je bilo nekog žestokog sukoba u kamionu između njih dvoje, bilo bi puno više materijalnih tragova ili barem tragova koji bi upućivali na to da je Paravinja uklanjao određene tragove.

- Zato postoji mogućnost da se zločin, eventualno ubojstvo, dogodio izvan kamiona, a da je te dvije kapljice Paravinja naknadno prenio u kamion. Dvije kapljice krvi ne znače da je kabinski prostor bio mjesto zločina. Zato je mjesto eventualnog zločina negdje drugo, treba pronaći to mjesto, identificirati mjesto zločina i pronaći tijelo - naglašava Tonković.

Ako Paravinja prizna ubojstvo Antonije i pred hrvatskim tijelima, to njegovo priznanje bez pronalaska tijela i mjesta zločina ne može dati odgovor na pitanje što se uistinu dogodilo.

- On može potvrditi svoje priznanje, ali ga isto tako može i izmijeniti, odnosno poricati. Svako priznanje koje nema potvrdu u materijalnom dokazu vrlo je riskantno. Forenzična vještva moraju dati tumačenje pronađenih tragova. Sudski vještaci morali bi dati odgovore što se događalo u kabini kamiona. No, iskreno se nadam da je Antonia Bilić živa - zaključuje odvjetnik Evelin Tonković, a piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:14