SLUČAJ KIRETAŽA

SPLITSKI KBC IZGUBIO UPRAVNI SPOR Sud potvrdio da nisu smjeli javno iznositi detalje o medicinskom tretmanu zastupnice Ninčević Lesandrić

Dr. Deni Karelović (lijevo) i Ivana Ninčević Lesandrić (u krugu)
 CROPIX

Splitski KBC nije smio iznositi podatke o medicinskom tretmanu saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić koji je obavljen u njihovoj bolnici. Presudio je tako, objavljuje Dalmatinski portal, Upravni sud i time dao za pravo Agenciji za zaštitu osobnih podataka koja je već ranije utvrdila da je istupom doktora Denija Karelovića, predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode u splitskom KBC-u, koji je javno rekao kakav je zahvat rađen saborskoj zastupnici nakon što je imala spontani pobačaj, splitska bolnica povrijedila odredbe Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka.

Podsjetimo, zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić izazvala je pravu lavinu reakcija prošle godine kada je u Saboru progovorila o svom gorkom iskustvu iz splitske bolnice. Kazala je da joj je nakon spontanog pobačaja napravljena kiretaža i to bez lokalne anestezije. "To je bilo najgorih 30 minuta u mome životu", kazala je zastupnica nakon koje su progovorile stotine žena o svojim bolnim i ponižavajućim iskustvima koja su ponjele iz hrvatskih bolnica.

No, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode u splitskom KBC-u Deni Karelović pokušao je odmah "poklopiti" zastupnicu i to iznošenjem detalja o njezinom zdrastvenom stanju i medicinskom zahvatu koji je obavljen u bolnici. Agencija za zaštitu osobnih podataka je utvrdila da to nije smio učiniti, te da su podaci o Ninčević Lesandrić upotrijebljeni protivno svrsi radi koje su bili prikupljeni.

U KBC-u Split nisu bili zadovoljni ovom odlukom, pa su se žalili Upravnom sudu, no sud je potvrdio stav Agencije.

Ivana Ninčević Lesandrić kazala je za Jutarnji da nije dobila službenu odluku Upravnog suda, nego je za odluku saznala s Dalmatinskog portala.

- Očekujem da ću za nekoliko dana i službeno biti o njoj obaviještena. Drago mi je ako je odluka takva kako izvještavaju mediji jer sam i progovorila zato da se građani ne boje da će netko javno iznositi pojedinosti o njihovom zdrastvenom stanju. Ne može netko na nacionalnoj televiziji pričati o širini grlića moje maternice. Ne želim da se to događa meni, kao ni bilo kome drugome - kazala je Ninčević Lesandrić.

U splitskom KBC-u naglašavaju da nemaju namjeru komentirati odluku Upravnog suda.

- Sud je udlučio i tu nema mjesta komentaru, kažu u splitskoj bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:17