ROŠADA U STRANCI

Splitski HDZ izabrao 37 novih članova Gradskog odbora: Jasno je i koji su poznati HDZ-ovci ispali iz igre

Kako se doznaje iz tabora poražene struje, aktualno vodstvo nije pokazalo volju da surađuje s unutarstranačkim neistomišljenicima

Izbori za članove Gradske organizacije HDZ-a u Splitu

 HDZ Split

Na Izbornoj skupštini koja je održana danas, konačno je završen unutarstranački izborni proces unutar Gradske organizacije HDZ-a Split. Delegati iz svih temeljnih organizacija splitskog HDZ-a danas su se okupili kako bi izabrali novi sastav Gradskog odbora na čije je čelo već ranije izabrano predsjedništvo po načelu jedan član – jedan glas.

Radom izborne skupštine je predsjedavao zastupnik u Hrvatskom saboru Andro Krstulović Opara koji je nazočne podsjetio da je upravo s istog mjesta u isto ovo vrijeme prije šest godina službeno započela pobjednička kampanja HDZ-a za tadašnje lokalne izbore.

- Istu tu energiju koja nas je nosila prije šest godina na ovome mjestu osjećam i danas te sam uvjeren kako ovaj tim, nakon okončanja unutarstranačkog procesa, može splitski HDZ ponovno odvesti do pobjede u našem gradu - istaknuo je Andro Krstulović Opara te potom službeno otvorio radni dio skupštine, piše Slobodna Dalmacija.

Predsjednik HDZ-a Split Tomislav Šuta prezentacijom i obraćanjem je svim nazočnim delegatima predočio plan rada i organizacijsku strukturu gradskog odbora u narednome razdoblju, zajedno s predviđenim ciljevima, zaduženjima i organizacijskim i operativnim promjenama. Još jednom je zahvalio svima na potpori koju je dobio na proteklim unutarstranačkim izborima te istaknuo kako "naš Split mora bolje i više".

- Članovi HDZ-a u Splitu su nas birali da vratimo povjerenje našoj stranci u našem gradu. To je velika obveza, a povjerenje možemo steći samo iskrenim otvorenim angažmanom i preuzimanjem odgovornosti za sva postignuća, ali i za sve greške - istaknuo je Tomislav Šuta te naglasio kako to HDZ može postići oslanjajući se na tri glavna stupa – odanost temeljnim vrijednostima, zajedništvo i angažman svih članova stranke te cjelovit, moderan i provediv program.

Uz već ranije izabrane dužnosnike, Tomislava Šutu kao predsjednika gradske organizacije te Krešimira Čaljkušića, Zrinku Mužinić Bikić i Ivicu Budimira kao potpredsjednike gradske organizacije, u narednom razdoblju će djelovati Gradski odbor HDZ-a Split u sljedećem sastavu: Ante Bačić, Jakša Balov, Ante Bekavac, Ivan Bikić, Vlatko Bratulić, Držislav Brčić, Danijel Buzov, Marijan Čelan, Luka Čelar, Stipe Čogelja, Goran Dlaka, Tomislav Đonlić, Josip Gojak, Tonči Glavina, Ivan Jagnjić, Hrvoje Jelić, Jurica Jurišić, Ivan Knežević, Duje Koceić, Andro Krstulović Opara, Siniša Maletić, Marina Matković, Edita Maretić Dimlić, Josip Mihanović, Miljenko Modrić, Dražen Nikolić, Mate Omazić, Ivica Perić, Toni Piplica, Marija Rako, Ivana Runjić, Svjetlana Stazić, Bruno Stričević, Petar Šimundža, Vlado Tandara, Petar Varvodić, Željana Zovko.

Osim potpredsjednice Zrinke Mužinić Bikić, na popisu članova Gradskog odbora, od 37 ljudi svoje je mjesto u tom tijelu HDZ-a pronašlo tek šest žena - Marina Matković, Edita Maretić Dimlić, Marija Rako, Ivana Runjić, Svjetlana Stazić i Željana Zovko.

U novom sastavu nema niti spomena imena članova koji su u unutarstranačkim izborima podržali Andriju Čaljkušića, kandidata koji je osvojio podršku velikog broja HDZ-ovaca. Podsjećamo, u drugom krugu izbora u splitskom HDZ-u Šuta je osvojio 952 glasa, dok je Andrija Čaljkušić dobio povjerenje 700 članova.

Tako se u članstvu Gradskog odbora nije našlo ime Ivane Zelić Relate, vrlo aktivne splitske gradske vijećnice, kao ni Danijele Ćukušić ni Duje Sučića. Njih troje su uz Čaljkušića bili protukandidati novoizabranom predsjedništvu splitskog HDZ-a.

U novom Gradskom odboru nema ni Jelene Burazin, Domagoja Maroevića, Tomislava Goje, Petra Škorića, Vide Popovića, koji je također vijećnik u lokalnom parlamentu, ne spominje se ime Ivice Kusića, šefa Porezne uprave, a nema niti Vice Mihanovića, bivšega šefa splitskog HDZ-a, a niti nekadašnjih zamjenika Andre Krstulovića Opare - Nina Vele i Jelene Hrgović Tomaš. Nema ni Nenada Periša, koji se dugo spominjao kao kandidat za šefa splitskog HDZ-a. Sve su to redom do nedavno bila utjecajna i često spominjana imena u lokalnoj ali i nacionalnoj političkoj sferi.

Nestalo je s popisa i ime Mirka Ramljaka, bivšeg gradskog vijećnika, ali i Mirjane Čagalj koja je zadnji trenutak izgubila ministarsku fotelju, a Marko Žaja koji je bio dio Gradske organizacije, sada je član Domovinskog pokreta.

Kako Slobodna Dalmacija doznaje iz tabora poražene struje, aktualno vodstvo nije pokazalo volju da surađuje s unutarstranačkim neistomišljenicima i kritičarima, koji se upravo zbog toga nisu niti kandidirali za članove Gradskog odbora, a nije riječ o malom postotku ljudi. Naime, preko 40 posto članova koji su izašli na izbore nisu podržali aktualno vodstvo.

Izbornoj skupštini su se pridružili predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i politički tajnik Ante Sanader, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko te državni tajnik u Ministarstvu turizma i predsjednik županijske Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Tonči Glavina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 18:19