DRAMA U VRTIĆU

Splitska odgojiteljica koja je predala curicu ‘krivoj baki‘ dobila otkaz! ‘Tko zna što bi bilo da otac nije naišao...‘

Starija žena koja je sama ušla u vrtić po dijete predstavila se dežurnoj odgojiteljici na zamjeni kao ‘mamina mama‘

Ilustrativna fotografija

 Yay Media As/Alamy/Alamy/Profimedia/Yay Media As/alamy/alamy/profimedia

Izvanredni prekid ugovora o radnom odnosu posljedica je s kojom se susrela odgojiteljica u jednom splitskom vrtiću nakon što je prije dvadesetak dana trogodišnju djevojčicu koja je bila kod nje u ustanovi na čuvanju predala starijoj ženskoj osobi koja nije bila niti član djetetove obitelji niti je bila na popisu osoba koje mogu doći po dijete, piše Slobodna Dalmacija. Potvrdila je to i dr. sc. Endica Radić Hozo, ravnateljica DV "Cvit Mediterana" pod koje spada i vrtić u kojem se zbila ova neuobičajena situacija.

- Sigurnost djece u vrtiću je za nas prioritet broj jedan, uz naravno, to da se djeca osjećaju sretna i zadovoljna. Meni je nedopustivo i neprihvatljivo da se ovako nešto dogodi i da se ovako prekrši protokol koji postoji u svim vrtićima u zemlji, a po kojem se zna tko može i pod kojim uvjetima preuzeti djecu iz ustanove. Ovaj sam slučaj prijavila policiji zato što želim da se utvrdi što se dogodilo, da li se radi o nekoj zabuni ili o nečemu ozbiljnijem. Nakon što se ovo dogodilo, svi su odgojitelji još jednom upozoreni na važnost poštivanja propisanog protokola. U svojih dvadesetak godina nikad se nisam susrela s ovakvom situacijom - komentirala nam je ravnateljica Radić Hozo.

Što se dogodilo te večeri?

A što se dogodilo tog 21. lipnja oko 19.30 sati u vrtiću u kotaru na istočnom dijelu Splita? Otac živahne i vrlo komunikativne trogodišnje djevojčice izašao je iz svoje zgrade udaljene pedesetak metara od vrtića kako bi otišao po kćerkicu koja je bila u poslijepodnevnom vrtićkom programu. U jednom je trenutku, pomalo zaslijepljen predvečernjim svjetlo, ugledao siluetu svog djeteta između dvije ženske osobe. Zbunjen, mahinalno je uzviknuo ime svoje kćerkice koja se okrenula, prepoznala ga i od sreće mu razigrano potrčala u zagrljaj. Držeći djevojčicu koja nije ni slutila da se nešto neobično događa, uznemireni je otac zapitao dvije starije žene tko su one i što rade s njegovom curicom. Poslije ih je detaljno opisao policiji, a mi smo doznali da je jedna imala crvenu kosu dok je drugoj falilo nekoliko zubiju.

- Jedna se od njih sagnula prema djetetovom licu i zagledala se te je rekla: "Nije to moje dite", a druga ju je počela zafrkavati da je uzela krivo dite. Ova je prva i nekog zvala telefonom i govorila nešto u smislu imena vrtića u kojeg je očito trebala ići. Kad ih je pitao koji vrtić traže, rekle su mu nešto neodređeno tipa tu neki. Otišle su, a on je uznemiren otišao u vrtić pitati kako je moguće da je odgojiteljica pustila njegovo dijete s nekim tko nije na popisu. I što bi bilo da je otac izašao minutu kasnije iz portuna, da ih nije vidio, tko zna gdje bi dijete završilo - prepričava nam uznemireni bliski član obitelji kazavši kako su na popisu osoba s kojima dijete može otići iz vrtića njeni roditelji te dva djeda. Ističe kako je problem što u ovom vrtiću ne rade nadzorne kamere, nema kontrole ulaza, nema osobe koja kontrolira tko izlazi i ulazi i gdje tko ide, ograda oko ustanove je niska i svatko je može bez problema preskočiti. Ravnateljica Radić Hozo nam, pak, pojašnjava kako su kamere odavno postavljene i da već dugo nisu u funkciji te da vrtić nema portirnicu jer to ne predviđa propis. Ističe kako je ulaz zaštićen s unutarnje strane visokom kvakom tako da je djeca ne mogu nikako otvoriti i sama izaći vani.

Mamina mama

Ova se, pak, starija žena koja je sama ušla u vrtić po dijete predstavila dežurnoj teti na zamjeni kao "mamina mama" odnosno baka, a kako je djevojčica bez ikakvog otpora prišla ženi i krenula s njom van, odgojiteljica očito nije posumnjala ništa loše. Naknadno se provjeravala informacija da je žena ustvari došla po unuku vrlo sličnog imena koja ide u drugi vrtić u blizini, no po našim spoznajama, to se nije pokazalo istinito.

Splitska policija reagirala je po prijavi, no usprkos svim poduzetim policijskim radnjama nisu uspjeli, kako nam je potvrđeno, utvrditi identitet niti jedne niti druge žene. Nije im pomoglo niti to što nekoliko kamera u blizini objekta nije radilo, što nitko od ljudi iz kvarta nije po opisu prepoznao žene, a nakon svega uvjereni su da se radilo o zabuni starije žene koja je greškom otišla u drugi vrtić po svoju unuku. Kao potvrdu toga navode da niti prije niti poslije tog događaja ništa slično nije prijavljeno te da bi bilo zabrinjavajuće da se slična situacija ponovila.

Prema protokolu koji vrijedi za sve vrtiće u državi, dijete iz vrtića može odvesti samo punoljetna osoba i to u pravilu roditelj, skrbnik ili druga punoljetna osoba koju je roditelj ovlastio pisanom izjavom. Osobe koje dolaze po dijete dužne su legitimirati se te su prilikom dovođenja i odvođenja djeteta, roditelj ili ovlaštene osobe, dužne javiti se odgojitelju, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:16