INCIDENTI NA LOVRINCU

Splićani zaprepašteni prizorima koji su ih dočekali na groblju: ‘Policija lovi tog bolesnika‘

Ovo mi je samo rane raskopalo i više boli nego na početku. Cijelo vrijeme vrtim film, pitam se zašto bi netko ukrao njezinu sliku
Oskvrnuti grob
 Vladimir Dugandžić/ Cropix

Svaki posjet groblju, posljednjem počivalištu naših najmilijih, uvijek je iznimno emotivan, često i stresan događaj. Međutim, ono što su nam posvjedočili naši sugovornici ne želimo da se više ikada ikome dogodi. Ostali smo zaprepašteni pričama više Splićana koji su doživjeli oskvrnuće nadgrobnih spomenika članova svojih obitelji, a sve su nam potvrdili i u "Lovrincu", ali i u splitskoj policiji, piše Slobodna Dalmacija.

Jedna obitelj iz Splita (podaci poznati redakciji, op.a.) početkom listopada uputila se na Lovrinac kako bi uredila grob i promijenila cvijeće, a kada su došli do obiteljskoga grobnog mjesta, nisu mogli vjerovati svojim očima. Naime, s nadgrobnog spomenika nedostajala je fotografija jedne članice obitelji.

- Bili smo šokirani jer je nedostajala jedna od četiri slike, koja je pripadala mlađoj ženskoj osobi iz naše obitelji. Točno su se vidjeli tragovi na kamenu kako je netko pokušavao kacavidom skinuti njezinu sliku i u tome uspio. Pogledali smo oko groba da nije slučajno slika bačena, ali nigdje je nismo našli. Odmah smo zvali fotokeramičara kako bi ponovno napravio fotografiju, a kada smo mu ispričali što se dogodilo, kazao nam je da su ga u zadnje vrijeme zvale brojne obitelji da im ponovno izradi slike jer su ukradene. Rekao nam je da je riječ sve redom o fotografijama mlađih ženskih osoba. Jedna obitelj je čak tri puta radila fotografiju i svaki put bi je netko ukrao - opisala nam je šokirana sugovornica.

Dodala je kako su odmah kontaktirali i nadležne u "Lovrincu", koji su rekli da nije riječ o izoliranom slučaju i da imaju već nekoliko takvih prijava.

- Koliko znam, i policija je obaviještena o svemu, a čula sam da su nedavno imali i noćnu akciju kako bi uhvatili tog bolesnika, ali nažalost nisu uspjeli. Iz "Lovrinca" su nam kazali da imaju čuvara, ali kako je riječ o velikoj površini, teško mu je sve nadgledati. Uputili su nas da je najbolje da se obratimo policiji - kazala nam je sugovornica.

Sugovornica nam kaže da su naručili novu fotografiju, ali je ne žele odmah vratiti jer ih je strah da je ponovno netko ne ukrade.

Drugom sugrađaninu (podaci poznati redakciji, op. A.F.) fotografija pokojne kćeri dva puta je ukradena s groba, a kako nam kaže, ne može još uvijek doći sebi.

- Ovo mi je samo rane raskopalo i više boli nego na početku. Cijelo vrijeme vrtim film, pitam se zašto bi netko ukrao njezinu sliku - govori nam sugrađanin.

Dodaje kako se jedna kćerina fotografija nalazila na spomeniku, a druga na uklesanoj knjizi.

- Prije otprilike dva i pol mjeseca prvo je nestala fotografija s knjige. Supruga i ja mislili smo da je možda ljepilo popustilo i da je sama otpala. Pogledali smo oko groba, ali je nismo našli. Nakon toga susjed nam je kazao da je i njemu nestala fotografija mlađe ženske osobe i da je to prijavio "Lovrincu". Nakon što smo to čuli, posumnjali smo da je onda i naša ukradena. Nedugo nakon krađe prve fotografije naše kćeri, nestala je i druga sa spomenika. Poludija sam - govori nam drhtavim glasom sugovornik.

Ističe kako su u krugu od 30 metara od njihove obiteljske grobnice ukradene tri fotografije na kojima su bile mlade žene, od 18 do 20 godina.

- Još uvijek ne mogu doći sebi. Kontaktirao sam "Lovrinac" i policiju. Jasno je da je riječ o bolesnoj osobi, ali treba se reagirati i spriječiti da itko to još doživi. Ako nema drugog načina, trebaju se postaviti kamere. Ma ja sam i sam rekao da ću ih osobno platiti. Ne daj Bože da se ovo ponovi ili da još netko to doživi - kazao nam je sugrađanin.

Petar Rodić, direktor Groblja Lovrinac, kaže nam da se s ovim problemom bore već duže vrijeme.

image
Groblje Lovrinac
Vojko Bašić/ Cropix

- Godinu i nešto to traje i uvijek je riječ o fotografijama mlađih ženskih osoba. Skrenuli smo pozornost i našim čuvarima, ali i policiji koja je nedavno imala neke indicije oko takvih krađa. Nažalost, akcija nije rezultirala hvatanjem počinitelja. Ne znam uopće kako bih nazvao tu osobu koja krade fotografije i koje riječi upotrijebiti. Malo je reći monstrum - govori nam Rodić.

Ističe kako intenzivno rade na rješavanju tog problema te kako su upozorili sve zaposlenike da obrate pažnju i odmah prijave sumnjiva ponašanja.

- U cijelom svom radnom vijeku ne pamtim da su se ovakve bolesne stvari događale, da je netko krao slike, i to isključivo mlađih ženskih osoba. Riječ je o duševnoj boli koju dožive obitelji čiji su grobovi oskvrnuti. Ne mogu vam opisati koliko nam je teško svaki put kada nam netko prijavi ovakav slučaj. Obitelji su shrvane. Mi bismo bili najsretniji kada bi se počinitelj uhvatio, ali nažalost to nije u našoj moći.

S naše strane ne naplaćujemo ponovno postavljanje fotografija obiteljima čiji su spomenici oskvrnuti. Znamo da to ne znači puno, ali barem to možemo napraviti. Pozivamo sve građane kojima se dogode ovakve situacija da odmah zovu nas i policiju kako bismo evidentirali slučaj, a nadamo se i skoro riješili problem - rekao je direktor Gradskoga groblja Lovrinac.

Koliko je ovakvih i sličnih slučajeva zabilježeno u ovoj godini, pitali smo Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku.

- U petak 8. listopada 2021.godine zaprimljena je informacija o oštećenju jedne grobnice na groblju Lovrinac. Policijski službenici izišli su na mjesto događaja, obavljen je očevid i provodi se kriminalističko istraživanje. Od početka godine na području gradskoga groblja Lovrinac prijavljeno je 14 različitih oštećenja na grobnicama. Policijski službenici su u svakom slučaju izašli na mjesto događaja, utvrdili što je oštećeno, obavljen je očevid i druge radnje u sklopu kriminalističkog istraživanja. U odnosu na ove događaje, a u cilju pronalaska počinitelja, kriminalističko istraživanje se i dalje provodi - odgovorili su nam iz PU splitsko-dalmatinske.

I jedan ovakav slučaj je previše, a zasigurno ih ima i više od evidentiranih u policijskom biltenu. Mnoge tek čeka posjet groblju uoči Svih svetih, a neki vjerojatno nisu ni prijavili oskvrnuće grobova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:59