REVITALIZACIJA

Spektakularni prizori iz zraka: Evo kako teku radovi koji će preporoditi šibensku tvrđavu Sv. Ivana

Riječ je o projektu vrijednom 50 milijuna kn, započetom prošlog ljeta, a očekuje se da će utvrda biti otvorena za javnost iduće godine
Radovi na obnovi tvrđave Sv. Ivana u Šibeniku
 Nino Milin/screenshot

Jedan od najzahtjevnijih građevinsko-restauratorskih zahvata na obali, započet početkom prošlog ljeta, odvija se po planu.

Riječ je, naravno, o revitalizaciji tvrđave Svetog Ivana, najveće šibenske fortifikacijske utvrde, koja se prostire na više od osamnaest i pol tisuća kvadratnih metara. Projekt je vrijedan čak 50 milijuna kuna, a protekne li sve u redu, prvim će turistima novouređena tvrđava "oduzimati duh" već početkom iduće turističke sezone.

image
Radovi na obnovi tvrđave Sv. Ivana u Šibeniku
Nino Milin/screenshot

Prema projektu, obnavljaju se i opremaju dvije cjeline atraktivne tvrđave - sjeverni dio poznat kao Kliješta i južni poznatiji kao "Zvijezda".

Obnovit će se tako bedemi, ali i uvesti različiti sadržaji, atrakcije i proizvodi putem kojih će gosti naučiti o povijesti ovog predivnog zdanja, kao i Šibenika.

U podnožju sjevernog obrambenog bedema posjetitelji će moći uživati u gastro-vizualnom konceptu. Uz pomoć revolucionarne tehnike 3D video-mappinga na zidinama tvrđave prikazivat će se sadržaji, koji će stvarati optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata.

Na tvrđavi svetog Ivana smjestit će se i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima. On će osigurati i kvalitetan smještaj s pratećim tematskim programima koji će uvelike pridonijeti produljenju turističke sezone kao i dužem boravku posjetitelja u Šibeniku.

image
Radovi na obnovi tvrđave Sv. Ivana u Šibeniku
Nino Milin/screenshot

Godinu i koji mjesec od početka radova Tvrđavu je iz zraka dronom snimio snimatelj i montažer Nino Milin, čije atraktivne snimke pokazuju kako je cijeli lokalitet pretvoren u jedno veliko gradilište. Na sve strane vide se visoki kranovi, uokolo voze bageri i već na prvu da se zaključiti kako radovi lijepo napreduju. Šibenske gradske vlasti rekle su kako rok - sezona 2021. - nije i ne može biti fiksan jer su u ovako zahtjevnom projektu, pogotovo jer je riječ o izuzetno vrijednoj kulturnoj baštini, uvijek moguće nepredviđene poteškoće.

No, sudeći po viđenom izvođači daju sve od sebe kako bi se šibenska baština što prije predstavila u punom sjaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:40